Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Το κείμενο του πολιτικού γάμου

Στην Ελλάδα ο πολιτικός γάμος θεσμοθετήθηκε το 1982 με τον νόμο 1250, στα πλαίσια της γενικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου, που στόχο είχε την προαγωγή της ισότητας των φύλων. Πρόκειται για γάμο που τελείται στα κατά τόπους δημαρχεία της χώρας από τους εκάστοτε δημάρχους, ή συνηθέστερα αντιδημάρχους. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητά του αυξάνεται, με ζευγάρια να τον επιλέγουν είτε για ιδεολογικούς λόγους, καθώς δεν υπάρχει καμία θρησκευτική εμπλοκή, είτε λόγω ευκολίας, διότι είναι πιο σύντομος, πιο οικονομικός και κατά κανόνα γίνεται σε στενό κύκλο. 

Η τελετή ξεκινά με τους δύο μελλόνυμφους να ρωτούνται αν

δέχονται ο ένας τον άλλον για σύζυγό του. Αφού και οι δύο έχουν δηλώσει την βουλησή τους, ακολουθεί το εξής κείμενο:

Από την στιγμή αυτή είσαστε ενωμένοι με γάμο, σύμφωνα με το νόμο, σε ισόβια κοινωνία βίου ως σύζυγοι. Από τη στιγμή που ενωθήκατε με την ελεύθερη συναίνεσή σας σε γάμο, οφείλετε αμοιβαία ο ένας στον άλλο αγάπη, πίστη και σεβασμό για όλη σας την κοινή ζωή. Ο γάμος που σας ενώνει σας επιβάλει την ταύτιση των τυχών σας και την κοινή αντιμετώπιση σε βάση ισότητας όλων των ζητημάτων που θα προκείπτουν από τη συμβίωσή σας σαν σύζυγοι, και γενικότερα όλων των δυσκολιών της κοινής ζωής σας. Από κοινού θα πρέπει επίσης να συμβάλλετε, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, στα βάρη που συνεπάγονται η έγγαμη συμβίωση και η συντήρηση και προαγωγή της οικογένειας που θα δημιουργήσετε. Κοινό είναι τέλος και το καθήκον και δικαίωμα και των δυο σας να μεριμνάτε για την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και χρηστοί πολίτες και ελεύθερες προσωπικότητες. 

Στην συνέχεια, ακολουθούν οι υπογραφές από τους συζύγους και από δύο μάρτυρες που επικυρώνουν την τέλεση. Το ζευγάρι μπορεί να ανταλλάξει και βέρες, κάτι που συχνά επιλέγεται καθώς αποτελούν ισχυρό σύμβολο του γάμου στην χώρα μας, είναι όμως προαιρετικές στον πολιτικό γάμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου