Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Γρήγορη μόδα: Πώς γίνεται να κοστίζει ένα μπλουζάκι ακόμα και λιγότερο από 5€;

Το να πληρώσουμε λιγοστά χρήματα για να αποκτήσουμε ένα ρούχο είναι μια οικεία συνθήκη για όλους μας, που δεν μας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτή, όμως, είναι μια πολύ πρόσφατη κατάσταση. Η ένδυση διαχρονικά αποτελούσε κάτι πολύ πιο κοστοβόρο, ο σχεδιασμός ρούχων ήταν τέχνη, έτσι οι αγορές ήταν πιο σπάνιες και η γκαρνταρόμπα συνδεόταν στενά με το κοινωνικό status. Πώς φτάσαμε στις ασφυκτικά γεμάτες ντουλάπες, με ρούχα που είναι σχεδόν μιας χρήσης; Μέσω της λεγόμενης "γρήγορης μόδας".

Η γρήγορη μόδα είναι η αναπαραγωγή ρούχων που μιμούνται τα σχέδια που η υψηλή μόδα κάνει τάση την εκάστοτε εποχή, καθιστώντας τα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό με χαμηλό κόστος. Οι πρακτικές που εξασφαλίζουν το χαμηλό κόστος συχνά δημιουργούν προβληματισμό. 


ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Για να φτιαχτούν φθηνά ρούχα χρησιμοποιούνται φθηνές πρώτες ύλες. Αυτό φαίνεται να έχει σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα. Αφ' ενός  τα φθηνά αυτά υφάσματα (πολυεστέρας, πολυουρεθάνη κα άλλα) κατασκευάζονται από μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα και είναι ως επί το πλείστον πλαστικά. Αφ' ετέρου η ευτελής ποιότητα οδηγεί σε συνεχή ανανέωση των ενδυμάτων, παράγοντας τόνους σκουπιδιών. Επίσης, τα περισσότερα από αυτά τα ρούχα καταλήγουν στα σκουπίδια εάν δεν πουληθούν ή όταν εμφανιστεί μια νέα τάση, μέχρι δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Παγκοσμίως, υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 38 εκατομμύρια τόνοι κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ρούχο κατασκευασμένο από συνθετικές ίνες μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 200 χρόνια για να αποσυντεθεί. 


Η ΦΘΗΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γρήγορη μόδα δημιουργείται.. γρήγορα! Σύμφωνα με αναφορές, η βιομηχανία της γρήγορης μόδας παράγει 1 δισεκατομμύριο ρούχα ετησίως, κάτι που απαιτεί ταχύτατους ρυθμούς. Τα εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτά τα ρούχα, λειτουργούν κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Μπαγκλαντές και άλλες) και έχουν πάνω από 40 εκατομμύρια εργαζομένους. Αναφέρονται ως επικίνδυνα εργασιακά περιβάλλοντα λόγω της έκθεσης των εργαζομένων σε τοξικές, χημικές ουσίες, των εξαντλητικών ωραρίων και την χαμηλών αμοιβών. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου