Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Τα 4 στοιχεία του χιπ χοπ

Το χιπ χοπ είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που σχηματίστηκε από την κοινότητα των Αφροαμερικανών στο Νότιο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, την δεκαετία του '70. Ήταν μια εποχή που η φανταχτερή μουσική ντίσκο ήταν δημοφιλής και η νεολαία του περιθωρίου αναζήτησε τρόπους να εκφραστεί χωρίς περιορισμούς. 

Δεν αποτελεί μόνο ένα μουσικό είδος, αλλά έναν ευρύτερο τρόπο ζωής, μια κουλτούρα.

Ολοκληρώνεται περιλαμβάνοντας 4 στοιχεία ή πυλώνες, δηλαδή 4 μορφές έκφρασης: Deejaying, Emceeing, Breakdance και Graffiti. Κάθε στοιχείο είναι μια μορφή αυτοέκφρασης, ένας τρόπος ζωής, υπερηφάνειας και τρόπος επικοινωνίας.


  • DJing

Οι DJs αποτελούν τους κεντρικούς παράγοντες της κουλτούρας hip-hop. Αναμιγνύουν μουσική από προϋπάρχοντες δίσκους δημιουργώντας τα beats, τον ρυθμό που χαρακτηρίζει το είδος. Ο DJ Kool Herc πιστεύεται πως ήταν αυτός που οργάνωσε τα πρώτα πάρτι σε σπίτια και δρόμους παίζοντας μουσική.


  • Emceeing

Ο emcee είναι αυτός που παίρνει το μικρόφωνο και αναλαμβάνει το rap, δηλαδή να εκφράσει ένα μήνυμα στους ρυθμούς του beat. Οι MCs κρίνονται βάσει της ροής τους, της ομοιοκαταληξίας των ραπ τους και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τη μουσική. 


  • Breakdancing 

Το breakdancing είναι ένας χιπ χοπ τρόπος έκφρασης μέσω του χορού. Ξεκινά με το Toprock, όπου ο γρήγορος βηματισμός βοηθά τον συντονισμό και χρησιμεύει ως «προθέρμανση» για να ακολουθήσουν οι ακροβατικές κινήσεις που χαρακτηρίζουν τον χορό. Τα break-boys και τα break-girls καλούνταν να εντυπωσιάσουν τους θεατές, συμπληρώνοντας τους DJs και τους MCs.


  • Graffiti 

Οι καλλιτέχνες του γκράφιτι είναι κομβικοί για την κουλτούρα του hip-hop, γιατί στο ξεκίνημα κυριολεκτικά διακινδύνευαν την ασφάλεια και την ελευθερία τους για να εκφράζονται στους τοίχους. Το γκράφιτι στους δρόμους του Μπρονξ ήταν μια δήλωση που εξέφραζε την επιρροή των deejay, b-boys και emcees. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου