Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Ο Milky Way στο νυχτερινό ουρανό!

Ο Γαλαξίας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να δει στον νυχτερινό ουρανό με γυμνό ματι. Ο πλανήτης μας είναι μέρος αυτού του Γαλαξία, πράγμα που σημαίνει πως ό, τι κοιτάζουμε στον ουρανό, στην πραγματικότητα, είναι τμήμα του γαλαξία. Έτσι, για να είμαστε ακριβείς, αυτό που ξεχωρίζει και μπορούμε να θαυμάσουμε είναι το άκρο του σπειροειδούς βραχίονα του. 

Σχηματίζεται μία εντυπωσιακή, φωτεινή λωρίδα, ένας θόλος που

διασχίζει τον ουρανό από τη μία πλευρά του ορίζοντα μέχρι την άλλη. Λόγω του γαλακτερού του χρώματος, ονομάστηκε στα ελληνικά «γάλακτος κύκλος», οδηγώντας στην ονομασία Γαλαξίας, που μεταφέρθηκε στα αγγλικά ως ο γνωστός «Milky Way».

Μπορείτε να δείτε τον θόλο του Γαλαξία όλο το χρόνο, σε διάφορα σημεία, αλλά για να γίνει ορατός χρειάζονται ορισμένες συνθήκες:


  • Καθαρός ουρανός χωρίς σύννεφα. Έτσι είναι προτιμότερο να τον αναζητήσετε τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Ελάχιστη φωτορύπανση, καθώς το φως καλύπτει τις λεπτομέρειες στον νυχτερινό ουρανό. Είναι σημαντικό να απομακρυνθείτε από την πόλη.

  • Χωρίς φεγγάρι, το οποίο επίσης μειώνει την  ένταση της λάμψης του Γαλαξία. Η σωστότερη επιλογή είναι η φάση της νέας Σελήνης.

Αυτό που θα απλώνεται μπροστά σας είναι η μικρή μας γειτονιά στο Σύμπαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu