Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Ο Κανόνας 80/20 και πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε στην ζωή μας

Ο Κανόνας 80/20, ή Αρχή του Παρέτο, αποτελεί έναν όρο πασπαρτού, καθώς θεωρείται ότι περιγράφει την αποδοτικότητα σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, η διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά ακόμα και ο φυσικός κόσμος. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό, το 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από το 20% των μέσων ή αιτιών. Για παράδειγμα, το 20% των προϊόντων μιας επιχείρησης αποφέρει το 80% των κερδών της, το 80% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οφείλεται στο 20% των εργοστασίων,  το 80% μιας εργασίας διεκπεραιώνεται από το 20% των ατόμων που ασχολούνται με αυτήν, και ούτω καθεξής. Φυσικά, η αναλογία 80 προς 20 υπολογίζεται κατά προσέγγιση. Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως η κατανομή της προσπάθειας και των αποτελεσμάτων της κατά κανόνα είναι εξαιρετικά ανισομερής.

Η πρώτη αναφορά για τον κανόνα αυτό

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Πώς ξέρουν τα φυτά πότε είναι άνοιξη;

Είναι άνοιξη. Η φύση πρασινίζει, τα λουλούδια ανθίζουν, τα δέντρα ξεκινούν την διαδικασία της καρποφορίας. Η αλήθεια είναι πως δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς έχει έρθει πια ο Μάιος και αυτό ήταν το αναμενώμενο να γίνει. Αν λίγο το σκεφτούμε όμως.. Πώς γίνεται να ξέρουν τα φυτά ότι έχει έρθει ο Μάιος και είναι η ώρα τους να "ξυπνήσουν"; 

Εύκολα θα το αποδώσουμε στην άνοδο της θερμοκρασίας και το αυξανόμενο φως που χαρακτηρίζουν την άνοιξη. Ωστόσο, η διαδικασία της βλάστησης, όπως και

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Τι έγραφαν τα σχολικά βιβλία την περίοδο της δικτατορίας για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου;

Την 6.30 π.μ. της Παρασκευής 21ης Απριλίου (του 1967) ο ραδιοφωνικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε την ακόλουθον ανακοίνωσιν: "Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας". Με την πρόταση αυτή παρουσίαζε το σχολικό βιβλίο της ιστορίας Συνοπτική ιστορία της συγχρόνου Ελλάδος 1914-1968 την "Επανάσταση της 21ης Απριλίου" ή "Εθνοσωτήριο Επανάσταση", όπως την αποκαλούν μέχρι και σήμερα οι υποστηρικτές της. Φυσικά το καθεστώς έμεινε γνωστό ως Πραξικόπημα 21ης Απριλίου, στρατιωτική δικτατορία, Χούντα των Συνταγματαρχών, ή επταετία. Πόσο σχετική είναι, τελικά, η ιστορία που μαθαίνουμε;

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Ιερουσαλήμ: ο ιερός τόπος τριών θρησκειών

Η Ιερουσαλήμ, ή Ιεροσόλυμα όπως συχνά αναφέρεται, είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο, αλλά αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι πως αποτελεί μοναδικό σταυροδρόμι θρησκειών. Στην μικρή της Παλιά Πόλη βρίσκονται κάποια από τα σημαντικότερα προσκυνήματα για τις τρεις μεγαλύτερες μονοθεϊστικές θρησκείες: τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και τον Μουσουλμανισμό. Προσκυνητές από όλο τον κόσμο έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους εκάστοτε τόπους λατρείας, δημιουργώντας μια συνύπαρξη που δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Η θρησκευτική σπουδαιότητα της πόλης την κάνει εξαιρετικά ευαίσθητη διπλωματικά, έχοντας αποτελέσει σημείο ανάφλεξης παγκόσμιων εντάσεων. 

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Πόσους πίνακες πούλησε ο Vincent van Gogh όσο ζούσε;

Το όνομα του Vincent van Gogh αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από το πλέον πολυσυζητημένα στην ιστορία της τέχνης. Τα χρώματα και οι ζωηρές πινελιές του "έχτισαν" την μοντέρνα τέχνη και σήμερα τα έργα του συγκαταλέγονται στους ακριβότερους πίνακες σε όλο τον κόσμο. Όπως είναι ευρέως γνωστό, όμως, ο ζωγράφος εν ζωή δεν έτυχε της ίδιας δημοφιλίας. Στις βιογραφίες του μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου σκιαγραφείται η ασταθής συμπεριφορά του και η εύθραυστη ψυχική του υγεία, με αρκετά περιστατικά της ζωής του κατά καιρούς να αμφισβητούνται από άλλους βιογράφους του (όπως η διάσημη ιστορία με το κομμένο αυτί). Συχνό γεγονός που παρατίθεται είναι το ότι πούλησε μόνο έναν πίνακα κατά τη διάρκεια της ζωής του, ωστόσο και για αυτό έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Van Gogh Museum του Άμστερνταμ δεν είναι σαφής με ακρίβεια ο αριθμός των έργων που ο ζωγράφος πούλησε ή αντάλλαξε όσο ζούσε, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν ένα. 

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι;

Τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση δικτύων και ψηφιακών προγραμμάτων αναπτύχθηκε ραγδαία. Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και διαδίκτυο, έθεσαν την καθημερινότητα μας σε νέες βάσεις, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που παίζουμε, επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, δουλεύουμε, εκπαιδευόμαστε, τακτοποιούμε πληρωμές. Μην έχοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, άλλη επιλογή όλοι μας καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, αυτή η τεχνολογική έκρηξη διαμόρφωσε και μια νέα μορφή αναλφαβητισμού, που δεν σχετίζεται πλέον μόνο με την ανικανότητα γραφής και ανάγνωσης, αλλά με την αδυναμία αποτελεσματικής διασύνδεσης. Ενώ ο κλασικός αναλφαβητισμός, στις χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου έχει ελαχιστοποιηθεί, λόγος γίνεται για τον «τεχνολογικό ή ψηφιακό αναλφαβητισμό». Πρόκειται για

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Τα 28.800 πλαστικά παπάκια που πλέουν στους ωκεανούς

Ένα ατύχημα στον Ειρηνικό Ωκεανό έδωσε το έναυσμα για μια από τις μεγαλύτερες και πιο ασυνήθιστες μελέτες της ωκεανογραφίας. Ένα φορτηγό πλοίο έπεσε σε καταιγίδα και 28.800 πλαστικά παιχνίδια μπάνιου ξεχύθηκαν στους ωκεανούς!

Τα Friendly Floatees, όπως ονομάζονταν, ήταν μια σειρά από πλαστικά βατραχάκια, χελώνες, κάστορες, και τα πιο διάσημα κίτρινα παπάκια που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για παιχνίδι στην μπανιέρα. Κατασκευάζονταν για την εταιρεία The First Years στην Κίνα και μεταφέρονταν από το Χονγκ Κονγκ στο λιμάνι της Τακόμα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, μέσα σε ένα κοντέινερ του φορτηγού πλοίου Ever Laurel, που ξεκίνησε το ταξίδι του στον Ειρηνικό στις 6 Ιανουαρίου 1992.

Τέσσερις μέρες αργότερα, σχεδόν στα μισά του ταξιδιού του, το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα, με

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Τι μπορεί να σημαίνει μια παιδική ζωγραφιά;

Η ζωγραφική εκτός από αγαπημένη απασχόληση και παιχνίδι για τα παιδιά, μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα εξαιρετικό μέσο έκφρασης. Πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας ζητούν από μικρά παιδιά να ζωγραφίσουν κάποιο γεγονός που βίωσαν, ιδιαιτέρως όταν δεν είναι σε θέση να το εξηγήσουν επαρκώς λεκτικά. 

Το σχέδιο ή το ιχνογράφημα, όπως συχνά αναφέρονται, έχουν συνδεθεί µε την σκιαγράφηση της προσωπικότητας και των συναισθημάτων των παιδιών. Συνήθως αποτυπώνονται απλές εικόνες όπως σπίτια, δέντρα, ανθρώπινες φιγούρες, από τα οποία όμως μπορεί να γίνει αντιληπτή η γνωστική ανάπτυξη, ο τρόπος αντίληψης του κόσμου, αλλά και η συναισθηματική κατάσταση.

Για την οποιαδήποτε νοηματοδότηση, γνώμονας φυσικά είναι

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Πώς χωρίζουμε τις εποχές του χρόνου;

Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Το έτος κατά κανόνα διαιρείται σε αυτές τις τέσσερις εποχές βάση των διαφορών που παρατηρούνται στον καιρό, το ηλιακό φως, την γονιμότητα του εδάφους. Υπεύθυνη για τις διαφορές αυτές είναι η κλίση του άξονα της Γης. Διανύοντας την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, η Γη ελαφρώς γέρνει, διαφοροποιώντας την ποσότητα ηλιακού φωτός που φτάνει σε κάθε ημισφαίριο, η οποία με την σειρά της επηρεάζει την θερμοκρασία και προκαλεί την διαφορά των εποχών μεταξύ βορείου και νοτίου ημισφαιρίου.
 
Τις τέσσερις εποχές τις μαθαίνουμε όλοι από παιδιά, και μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε πότε ξεκινούν και πότε τελειώνουν. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν δύο διαφορετικοί ορισμοί για την έναρξη τους!

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία μας

Κορναρίσματα αυτοκινήτων, μηχανήματα εργασιών, γεννήτριες, συνωστισμός κόσμου. Η περιγραφή και μόνο καταστάσεων ηχορύπανσης μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλους τύπους ρύπανσης, όπως αυτή του νερού ή της ατμόσφαιρας, δεν λογίζεται συνήθως ως ιδιαίτερα σημαντική. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για την υγεία μας; 

Η ηχορύπανση είναι τόσο συνυφασμένη με την ζωή σε πολυσύχναστες πόλεις που καταλήγει να θεωρείται σχεδόν αυτονόητη. Ορισμένοι έντονοι ήχοι του αστικού περιβάλλοντος φτάνουν να

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Πώς υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πολέμο;

Γνωρίζοντας τα αποτελέσματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το γεγονός ότι το ξέσπασμά του χαιρετίστηκε από ορισμένους τομείς της κοινής γνώμης στην Ευρώπη. Αν και υπήρχαν διαφορές από χώρα σε χώρα και μεταξύ πληθυσμών, τα νέα του πολέμου θεωρήθηκαν για πολλούς θετικά.

Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος το 1914, η Ευρώπη έβγαινε από μια μακρά περίοδο ειρήνης, που ξεκινά με το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων το 1815. Ο 19ος αιώνας μπορεί να θεωρηθεί φαινόμενο

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Κατανομή παγκόσμιου πλούτου: Πόσο απέχουν οι φτωχοί από τους πλούσιους;

Σε μια υποθετική κοινωνία απόλυτης οικονομικής ισότητας, όλος ο πλούτος θα επιμεριζόταν ισόποσα στον υπάρχοντα πληθυσμό. Αυτό, φυσικά, ποτέ δεν συνέβη στην ανθρώπινη ιστορία, και εύκολα μαντεύουμε πως ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί, καθιστώντας αυτονόητη την ύπαρξη της ανισότητας πλούτου. Πόσο όμως έχει ανοίξει αυτή η ψαλίδα; Τα νούμερα των ερευνών προκαλούν προβληματισμό..

Αρχικά, είναι καίριας σημασίας να προσδιοριστεί η έννοια του πλούτου, καθώς λανθασμένα πολλές φορές ταυτίζεται με αυτήν του εισοδήματος. Ο πλούτος προκύπτει από τα περιουσιακά στοιχεία -σύμφωνα με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών, σε αυτά προσμετρώνται όλα τα φυσικά, ανθρώπινα και υλικά κεφάλαια- αφαιρώντας τις υποχρεώσεις (έξοδα, υποθήκες, χρέη). Επομένως, δεν πρόκειται για τις απολαβές που έχει ο καθένας από εμάς, αλλά για τα πλεονάσματα. 

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Πώς τα δέντρα "μιλούν" μεταξύ τους;

Το να μπορούσαν τα δέντρα να μιλούν εξάπτει τόσο την ανθρώπινη φαντασία, που αρκετές φορές παρουσιάζεται σε παραμύθια και ταινίες. Συνήθως μάλιστα, τους δίνεται ο ρόλος του σοφού γέροντα! Στην πραγματική ζωή, δασολόγοι υποστηρίζουν πως ίσως τα δέντρα δεν μπορούν να μιλήσουν σε εμάς, αλλά φαίνεται ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους!

Στα δάση δημιουργούνται κοινότητες που όλοι βοηθιούνται, ανταλλάσσουν θρεπτικά συστατικά και στέλνουν προειδοποιήσεις όποτε παραστεί ανάγκη. Στόχος τους, ενδεχομένως, να είναι η διατήρηση ενός ισορροπημένου τοπικού οικοσυστήματος, ικανού να τους κρατήσει όλους προστατευμένους.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Η τραγική ιστορία αγάπης πίσω από την ταινία "Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού".

Η ταινία Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού (Eternal sunshine of a spotless mind) κυκλοφόρησε το 2004. Εξιστορεί την γνωριμία και την σχέση του Joel και της Clementine, η οποία μετά τον χωρισμό τους προχώρησε σε μια επέμβαση διαγραφής μνήμης, ξεχνώντας ό,τι έχουν ζήσει μαζί. Ο Joel αποφασίζει να ανταποδώσει, κατά την διάρκεια της επέμβασης, όμως, ανακαλεί και όλες τις καλές τους στιγμές. Έτσι, προσπαθεί να προστατεύσει τις αναμνήσεις του, καθώς ταυτόχρονα τις ξαναζεί και τις παρακολουθεί να εξαφανίζονται.

Μέσα από μια σουρεαλιστική χρονική αλληλουχία η ταινία μάς δίνει την δική της εκδοχή σχετικά με την μνήμη και την ευτυχία. Μας καθορίζουν οι εμπειρίες μας ανεξάρτητα από το αν τις θυμόμαστε ή όχι; Είναι οι κακές μας αναμνήσεις λεκέδες που θα έπρεπε να καθαρίζουμε; Τελικά, ένα πεντακάθαρο από πληγωτικές αναμνήσεις μυαλό έχει αιώνια λιακάδα;

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Ηραία: Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες των γυναικών!

Η συμμετοχή των γυναικών στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν καθολικά απαγορευμένη. Μπορούσαν να λάβουν μέρος μόνο στα ιππικά αγωνίσματα ως ιδιοκτήτριες αλόγων, αποστέλλοντας τα άρματα και τους ηνιόχους τους. Απαγορευμένη ήταν και η είσοδος τους στο Στάδιο της Ολυμπίας για την παρακολούθηση των αγωνισμάτων. Για όποια, μάλιστα, τολμούσε να παραβεί τη διαταγή αυτή, προβλεπόταν να την ρίξουν από το Τυπαίο Όρος. Μοναδική γυναικεία παρουσία ήταν η ιέρεια της Δήμητρας Χαμύνης, παλιάς θεότητας του τόπου που σχετιζόταν με τη γη και τη γεωργία. 

Οι γυναίκες διοργάνωναν τους δικούς του αθλητικούς αγώνες, τα Ηραία. Πρόκειται για αγώνες δρόμου που τελούνταν στην Ολυμπία κάθε 4 χρόνια προς τιμήν της θεάς Ήρας, σε διαφορετικό χρόνο από τους Ολυμπιακούς, ενδεχομένως

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu