Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας..

Αν κάποιος μας περιγράψει πως ταξίδεψε σε ένα εξωτικό νησί, ή δείπνησε σε ένα ακριβό εστιατόριο θα συμπεράνουμε πως είχε μια απολαυστική εμπειρία. Επίσης εύκολα θα υποθέσουμε πως κάποιος απολαμβάνει τις σημαντικές του στιγμές, όπως την ημέρα της αποφοίτησης ή του γάμου του. Στην συλλογική μας συνείδηση έχουμε συνδέσει την ευχαρίστηση με την πολυτέλεια ή την σπανιότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, η απόλαυση είναι ένα συναίσθημα που μπορούμε να αντλήσουμε από μικρά, ασήμαντα, συνηθισμένα γεγονότα της καθημερινότητας.
 
Πρόκειται για τις "μικρές απολαύσεις"! Μικρές, επειδή συνήθως δεν έχουν άμεσο, δραματικό αντίκτυπο στην ζωής μας. Συμβαίνουν τυχαία, δεν τις λαχταρούμε, δεν συζητάμε για αυτές, εμφανίζονται αθόρυβα, και πολύ συχνά δεν τις προσέχουμε καν. Και καθώς δεν χρειάζεται να κάνουμε απαραίτητα κάτι για αυτές, εύκολα περνούν απαρατήρητες, όσο και αν μας είναι ευχάριστες. 

Φυσικά δεν μπορεί να γίνει μια λίστα με όλες τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Αρκεί, όμως, ένα συνοπτικός κατάλογος για να πάρει κανείς το έναυσμα και να εντοπίσει τις δικές του:

Τα πολύ μαλακά ρούχα

Το καθαρό οξυγόνο

Οι χειμωνιάτικες λιακάδες

Οι φράουλες τον Μάιο

Να περπατάς σε ένα στενό δρομάκι που μυρίζει γιασεμί

Η απόλυτη ησυχία τις νυχτερινές ώρες

Το ζεστό μπάνιο

Το τραγούδι που σου έχει κολλήσει στο μυαλό

Η σκιά ενός δέντρου σε μια πολύ ζεστή μέρα

Ένα ποτήρι νερό όταν διψάς

Η καταρρακτώδης βροχή (όταν την βλέπεις προστατευμένος)

Ο μεσημεριανός ύπνος

Η συνηθισμένη στάση απέναντι σε τέτοιες απολαύσεις είναι να θεωρούμε ότι καθεμία από αυτές είναι μεν πολύ όμορφη, αλλά μάλλον ασήμαντη. Ωστόσο, η αναγνώριση της αξίας των προσωπικών μας μικρών απολαύσεων και κυρίως η κατανόηση των αιτιών που τις βρίσκουμε απολαυστικές, μπορεί να αναδιαμορφώσει όλη μας την καθημερινότητα. Όταν αρχίσουμε να αναζητάμε τις μικρές απολαύσεις αποδεικνύεται πως η ζωή μας είναι γεμάτη από αυτές. Και αν αποκτήσουν μια πιο μόνιμη και σημαντική θέση στη ζωή μας, δεν μπορεί παρά να την κάνουν πιο απολαυστική!


*Διαβάστε σχετικά: Alain de Botton (2018), Μικρές Απολαύσεις, Εκδόσεις Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu