Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Πώς ξέρουν τα φυτά πότε είναι άνοιξη;

Είναι άνοιξη. Η φύση πρασινίζει, τα λουλούδια ανθίζουν, τα δέντρα ξεκινούν την διαδικασία της καρποφορίας. Η αλήθεια είναι πως δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς έχει έρθει πια ο Μάιος και αυτό ήταν το αναμενώμενο να γίνει. Αν λίγο το σκεφτούμε όμως.. Πώς γίνεται να ξέρουν τα φυτά ότι έχει έρθει ο Μάιος και είναι η ώρα τους να "ξυπνήσουν"; 

Εύκολα θα το αποδώσουμε στην άνοδο της θερμοκρασίας και το αυξανόμενο φως που χαρακτηρίζουν την άνοιξη. Ωστόσο, η διαδικασία της βλάστησης, όπως και της φθινοπωρινής φυλλοβολίας, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποδεικνύουν πως τα φυτά έχουν αίσθηση του χρόνου. 

Στις χειμωνιάτικες λιακάδες, τα φυτά δεν αντιδρούν όπως την άνοιξη, δείχνοντάς μας πως η λίγο υψηλότερη θερμοκρασία δεν αρκεί για να τα κινητοποιήσει. Μάλιστα, όσο πιο ζεστές μέρες έχει ο χειμώνας που προηγήθηκε τόσο αργότερα τα φυτά ξεκινούν την καρποφορία. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες παγετού βοηθούν τα δέντρα να πέσουν σε χειμερία νάρκη, να ξεκουραστούν και να υποδεχτούν δυνατά την άνοιξη. Τα φυτά, λοιπόν, αναγνωρίζουν το πότε η θερμοκρασία παραμείνει υψηλή για συνεχόμενο διάστημα, δείχνοντάς μας πως έχουν μνήμη, που τους δίνει την ικανότητα να μετρούν τις ημέρες! 

Για να εμπιστευτούν τις συνθήκες, όμως, η θερμοκρασία πρέπει να συνδυαστεί και με την κατάλληλη διάρκεια της ημέρας. Οι οξιές, για παράδειγμα, αρχίζουν να βλασταίνουν όταν καθημερινά υπάρχει φως τουλάχιστον για 13 ώρες. Αυτό είναι εντυπωσιακό γιατί, για να συμβαίνει, τα δέντρα θα πρέπει να διαθέτουν και ένα είδος όρασης. Τα κύτταρα των βλαστών, των φύλλων και των ανθών περιέχουν ειδικούς υποδοχείς που ονομάζονται φυτοχρώματα. Πρόκειται για μικροσκοπικά κύτταρα που αντιλαμβάνονται το φως, μεταφέρουν στο φυτό τις πληροφορίες και ενεργοποιούν μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων για να παράξει άνθη, ώστε να προσελκύσει τους επικονιαστές που προμηνύει ο θερμός καιρός.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu