Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Ιπτάμενο Αυτοκίνητο! Πάμε μια βόλτα;

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι ένας τύπος προσωπικού αεροσκάφους που παρέχει οδική μεταφορά τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.
Πολλά έχουν κατασκευαστεί από τις αρχές του εικοστού αιώνα αλλά κανένας κατασκευαστής δεν επιχείρησε τη μαζική παραγωγή.

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι ένα ιδιαιτέρως δημοφιλές θέμα στις ιστορίες φαντασίας, στα κινούμενα σχέδια, στα κόμικς, στον κινηματογράφο και
στα video games.

Το 1926, ο Henry Ford, παρουσίασε ένα πειραματικό μονοθέσιο αεροπλάνο που το ονόμασε "Sky Flivver". Η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε καθώς 2 χρόνια αργότερα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης συνετρίβη και ο πιλότος σκοτώθηκε. 


Το Sky Flivver δεν ήταν ακριβώς ιπτάμενο αυτοκίνητο αλλά εκείνη την χρονική στιγμή βρέθηκε στο επίκεντρο του τύπου συναρπάζοντας το κοινό που πίστεψε πως ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή ενός μικρού αεροπλάνου, προσιτό για τον κόσμο, το οποίο θα κατασκευάζεται, θα πωλείται και θα διατηρείται ακριβώς όπως ένα απλό αυτοκίνητο!

Το 1940 ο Henry Ford έκανε την ιστορική δήλωση: "Mark my word: a combination airplane and motorcar is coming. You may smile, but it will come."


Η επόμενη προσπάθεια έγινε το 1949 από τον Moulton Taylor που κατασκεύασε το AeroCar το οποίο πραγματοποίησε επιτυχημένη πτήση το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. 


Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές (6) βελτιωμένες εκδόσεις μετά από πολλές δοκιμές σε έδαφος και αέρα. Παρά τη δημοσιότητα που πήραν κάποιες εκδόσεις, ούτε το AeroCar κατάφερε να μπει στη γραμμή της μαζικής παραγωγής.

Διάφορες ακόμη προσπάθειες δεν κατέληξαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες από αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες κατασκευής αεροπλάνων, βιομηχανίες κατασκευής όπλων καθώς και από διάφορους εφευρέτες έβγαλαν κατά καιρούς σχέδια για ιπτάμενα οχήματα που για πολλούς λόγους δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρέως.

Το 1958 η Ford σε δημοσίευσή της σημείωσε ότι "the day where there will be an aero-car in every garage is still some time off".

Ίσως οι προσδοκίες του κόσμου να ήταν αρκετές. Έτσι έγινε κατανοητό πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο αλλά ούτε και κάτι κοντινό να βλέπουμε διαφημίσεις στην τηλεόραση για αγορά με δόσεις ιπτάμενων αυτοκινήτων.


Σήμερα, εν έτει 2018, και ακόμη δεν μπορούμε να πετάξουμε με το αυτοκίνητό μας. Οι φιλότιμες προσπάθειες συνεχίζονται, ακούμε για καινούρια μοντέλα που υπόσχονται πολλά, τα βλέπουμε σε παγκόσμιες εκθέσεις αλλά και σε βίντεο παρουσίασης που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και στις τηλεοράσεις.

Πολλοί προβληματισμοί που υπήρχαν ανέκαθεν εξακολουθούν να υπάρχουν. 

- Πως θα καταφέρουμε να επιτύχουμε ασφάλεια στις πτήσεις;

- Είναι δυνατόν οι οδηγοί των αυτοκινήτων να καταφέρουν να γίνουν πιλότοι; Έστω και ενός μικρού αεροσκάφους. 

- Ποιο θα είναι το κόστος μετακίνησης; Είναι δύσκολο σε χαμηλά ύψη να επιτευχθεί οικονομία στα καύσιμα!

- Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες πως θα μπορούσαν να μην δημιουργούν πτώσεις των ιπτάμενων αυτοκινήτων με κίνδυνο όχι μόνο για τους επιβαίνοντες αλλά και για όσους πατάνε στο έδαφος.

- Αν θεωρητικά φθάσει ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο να παράγεται μαζικά και να κυκλοφορούν ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις εναέριες συγκρούσεις.

- Πως θα μπορούσε το κόστος κατασκευής να μην αποτελεί αποτρεπτικό κριτήριο για την μαζική παραγωγή ενός ιπτάμενου οχήματος;

Με το πέρασμα των χρόνων προστίθενται κι άλλα ερωτήματα αντί να απαντώνται τα παλαιότερα!
- Αν κυκλοφορούσαν χιλιάδες ιπτάμενα αυτοκίνητα τι ρύπανση θα προκαλούσαν στο περιβάλλον; και πολλά ακόμη... 

Περιμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη από τις προσπάθειες που γίνονται.

- Η AeroMobil προσπαθεί από το 1990. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ








- Η Terrafugia συνεχίζει επίσης με τις προσπάθειές της να μας δίνει ελπίδες. Περισσότερα ΕΔΩ



Ανεξάρτητα βέβαια με τις υποσχέσεις και τις φιλοδοξίες των ως άνω εταιρειών το κόστος αγοράς των πειραματικών μοντέλων που βλέπετε στις εικόνες ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ.

Όλοι μας έχουμε δει στον ύπνο μας να πετάμε. Από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος το ζωγραφίζει, το τραγουδάει, το προσπαθεί. Εν μέρει το πετύχαμε. Έχουμε καταφέρει να μετακινούμαστε με ασφάλεια πετώντας με σύγχρονα αεροπλάνα και να αλληλοσφαζόμαστε με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια πετώντας με υπερσύγχρονα αεροπλάνα.

Για να φθάσουμε όμως στην μαζική παραγωγή ιπτάμενων αυτοκινήτων με κόστος προσιτό για όλους (όπως ένα αυτοκίνητο) και εύκολη χρήση έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Δρόμο που προσωπικά δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο χρόνο χρειάζεται για να τον διανύσουμε. 

Σίγουρα θα θέλαμε να μην πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο να κάνουμε Check In, να ψάχνουμε φθηνά εισιτήρια και μέσο μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο. Θα ήταν ωραίο να πηγαίναμε στο γκαράζ μας, να παίρναμε το αυτοκίνητο και να γυρνούσαμε τον κόσμο... Με μερικές στάσεις ίσως για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.

Μέχρι τότε όμως θα κρατήσουμε (και θα κλείσουμε το κείμενό μας) με τις δύο διαχρονικές φράσεις που ειπώθηκαν από τον ιδρυτή της Ford, τον Henry Ford, to 1940 και την άτυπη συμπλήρωσή της από την εταιρεία Ford το 1958. 

Henry Ford: "Mark my word: a combination airplane and motorcar is coming. You may smile, but it will come.


"Ford Comany: "The day where there will be an aero-car in every garage is still some time off".


Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like και Share!
 

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu