Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Τεχνική Feynman: Πώς να κατανοήσετε όσα διαβάζετε

''Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, δεν το έχεις καταλάβει αρκετά καλά''. Η φράση αυτή αποτελεί την βασική ιδέα πίσω από την Τεχνική Feynman που αφορά την εμπέδωση και την απομνημόνευση διάφορων πεδίων και αντικειμένων. Διακρίνοντας την διαφορά ανάμεσα στην γνώση ως πληροφόρηση και την ουσιαστική κατανόηση μιας έννοιας, σας βοηθά με απλά βήματα να μάθετε κάτι νέο, να αφομοιώσετε παλαιότερες γνώσεις, αλλά και να προετοιμαστείτε για εξετάσεις. 

Η τεχνική πήρε το όνομά της από τον διάσημο, και βραβευμένο με Νόμπελ, φυσικό Richard Feynman. Πιο συγκεκριμένα, στην βιογραφία του επιστήμονα, που εξέδωσε ο James Gleick με τίτλο "Genius: Η ζωή και η επιστήμη του Richard Feynman", περιγράφεται η τεχνική μελέτης που χρησιμοποίησε ο Feynman ως φοιτητής. Δημιουργώντας ένα ''Τετράδιο για τα πράγματα που δεν γνωρίζω'' αναδιοργάνωσε τις γνώσεις του εξετάζοντας με λεπτομέρεια κάθε πτυχή και προσπάθησε να βρει του βασικούς πυλώνες του κάθε θέματος. 

Στην μετέπειτα πορεία του, πέρα από λαμπρός επιστήμονας, ο Feynman έγινε και χαρισματικός δάσκαλος, γνωστός και ως "ο μεγάλος εξηγητής" χάρη στην ικανότητά του να μεταδίδει πολύπλοκες ιδέες σε απλή γλώσσα. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του για το σύμπαν: ''Όλα είναι κατασκευασμένα από άτομα. Μικρά σωματίδια που κινούνται με διαρκή κίνηση, το ένα προσελκύει το άλλο όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση, αλλά απωθούνται όταν συμπιέζονται''. 


Οι περισσότεροι από εμάς, διαβάζοντας επικεντρωνόμαστε στην συλλογή πληροφοριών για ένα θέμα, όπως η ονομασία ή τυχόν πρόσωπα και γενικές αρχές. Σύμφωνα με την Τεχνική Feynman αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε στην γνώση είναι η πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται. Βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί αυτό είναι η συνεχής αποδόμηση του όρου μέχρι να φτάσει κανείς στον πυρήνα του. Προσπαθώντας να εξηγήσετε μια ιδέα με απλούς όρους μπορείτε γρήγορα να εντοπίσετε τα σημεία στα οποία χωλαίνει η κατανόηση αυτής της έννοιας. Γεμίζοντας με επιπλέον γνώση τα κενά αυτά σημεία οδηγήστε στην κατανόηση του όρου. 

Η Τεχνική Feynman είναι μια συνταγή για μάθηση, αλλά και ένα παράθυρο σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που επιτρέπει να αναθεωρούμε εδραιωμένες ιδέες και να τις ανοικοδομούμε από τη βάση κρίνοντας την ουσία τους και θεωρώντας ότι η νοημοσύνη είναι διαδικασία και νοοτροπία ανάπτυξης. Η παράλειψη της κατανόησης ενός ζητήματος οδηγεί στην ψευδαίσθηση της γνώσης. 

Η τεχνική μάθησης Feynman βασίζεται σε 4 απλά βήματα: 

Βήμα 1ο 

Επιλέξτε μια ιδέα για την οποία θέλετε να μελετήσετε και σημειώστε την στην κορυφή ενός λευκού χαρτιού. Σημειώστε ό, τι γνωρίζετε επί του θέματος με όσο το δυνατόν απλούστερη γλώσσα και ορολογία. 

Βήμα 2ο 

Γράψτε μια εξήγηση της έννοιας αυτής και προσποιηθείτε ότι την διδάσκετε σε ένα παιδί 12 ετών (ή ακόμα καλύτερα διδάξτε την!) χρησιμοποιώντας το απλό λεξιλόγιο που αυτό γνωρίζει. Μερικά κομμάτια της έννοιας θα σας είναι εύκολο να τα εξηγήσετε, αυτά είναι τα μέρη όπου έχετε σαφή κατανόηση του θέματος. Σε άλλα σημεία θα δυσκολευτείτε, είναι τα σημεία που έχετε κενά καθώς δεν κατανοείτε πως αλληλεπιδρούν οι μεταβλητές.

Βήμα 3ο 

Από τις χειρόγραφες σημειώσεις που έχετε δημιουργήσει, συγκεντρώστε ό,τι έχετε επισημάνει ως κενό. Επιβεβαιωθείτε πως δεν έχετε δανειστεί εσφαλμένα κάποιες φρασεολογίες του αρχικού υλικού και η απόδοση της έννοιας είναι δική σας. Διαβάστε ενδελεχώς τα σημεία που δεν κατανοείτε απόλυτα, ώστε να εντοπίσετε τις σχέσεις των μεταβλητών που σας διέφευγαν. Οργανώστε εκ νέου την εξήγηση σε απλή γλώσσα. Επαναλάβετε την εξέταση του υλικού έως ότου είστε σε θέση να ολοκληρώσετε την εξήγηση με βασικούς όρους. 

Βήμα 4ο 

Ολοκληρώστε την εξήγηση της έννοιας χωρίς κενά και απλοποιήστε την γλώσσα σας στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Η τελική δοκιμασία για την κατανόησή σας είναι η εφαρμογή της γνώσης και η ικανότητα να την μεταφέρετε σε κάποιον.

Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu