Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Πώς το Hollywood έγινε η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία;

Το όνομα του Hollywood είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με το σινεμά, που συχνά αποτελεί αναφορά για την αίγλη, το χρήμα και την δύναμη της βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Αδιαμφισβήτητα η παγκόσμια πρωτεύουσα της show business, σήμερα μετρά περισσότερο από έναν αιώνα κυριαρχίας στον κόσμο της έβδομης τέχνης, ωστόσο δεν βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Hollywood ήταν μια μικρή αγροτική περιοχή κοντά στο Los Angeles της California, μόλις με 500 κατοίκους.

Από το 1880, όταν οι κινούμενες εικόνες έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις, οι θεατές έμεναν έκθαμβοι από την ψευδαίσθηση που δημιουργούσαν. Κατά βάση απευθύνονταν στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, καθώς ήταν φθηνός τρόπος διασκέδασης και η ελίτ δεν αναγνώριζε κάποια καλλιτεχνική αξία σε αυτές. 

Η εφεύρεση του κινητοσκοπίου, μιας μηχανής που παρουσίαζε κινούμενες εικόνες μέσα σε ένα κουτί, αποτελεί την απαρχή του κινηματογράφου, προσφέροντας κατ' ιδίαν θέαμα. Το 1895, οι πατέρες του κινηματογράφου αδερφοί Lumiere, εξελίσσουν το μηχάνημα προβολής και πραγματοποιούν την πρώτη παρουσίαση σε κοινό στο Παρίσι. Στην συνέχεια οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τις εφευρέσεις, τις τεχνικές κινηματογράφησης, την πλοκή και την διάρκεια των ιστοριών που παρουσιάζονται να βελτιώνονται με ταχύ ρυθμό. Η ζήτηση στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι τεράστια. Οι νέες κινηματογραφικές αίθουσες ονομάζονται Nickelodeon, μέχρι το 1908 υπάρχουν στην Αμερική 4.000-5.000 και δέχονται 2 εκατομμύρια πελάτες την ημέρα. Το πρόγραμμα στα κινηματοθέατρα αλλάζει σε καθημερινή βάση, γεγονός που απαιτεί πλήθος νέων προϊόντων. 


Στο ξεκίνημα του κινηματογράφου το κέντρο παραγωγής βρισκόταν στο Παρίσι, με τα στούντιο της Gaumont και της Pathe-Freres να παράγουν τις περισσότερες ταινίες. Στην Αμερική, με τη Νέα Υόρκη να πρωταγωνιστεί, η παραγωγή ταινιών, παρά τις σημαντικές εφευρέσεις και την μεγάλη ζήτηση από το κοινό, δεν σημείωσε ανάπτυξη τα πρώτα χρόνια. Ο εφευρέτης και επιχειρηματίας Thomas Edison το 1893 δημιούργησε το πρώτο στούντιο ταινιών, Black Maria, και κατείχε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για όλο τον εξοπλισμό επεξεργασίας και προβολής εικόνων. Έτσι, του ανήκε εξ’ ολοκλήρου η κινηματογραφική βιομηχανία, με μόνο ανταγωνιστή την εταιρία Biograph, που είχε εφεύρει μια διαφορετικού τύπου κάμερα. 


Το 1908 ο Edison ίδρυσε την εταιρεία Motion Pictures Patents Company, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή ως Trust, διεκδικώντας αναγνώριση και χρήματα για τα δικαιώματα των ευρεσιτεχνιών του και κάνοντας αγωγές σε όποιον τα χρησιμοποιούσε. 

Η Trust, η οποία είχε τον έλεγχο στα μισά κινηματοθέατρα των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε να δίνει τις ταινίες στα υπόλοιπα Nickelodeon μόνο προς ενοικίαση, ενώ έπρεπε να πληρώνουν επιπλέον άδεια για κάθε προβολέα εβδομαδιαίως. Οι ιδιοκτήτες των Nickelodeon, θεωρώντας δυσβάσταχτο το κόστος, εισήγαγαν ταινίες από την Ευρώπη, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν δικές τους, αλλά η Trust δεν το επέτρεπε. 

Πέρα από τις μηνύσεις, η ομάδα της Trust εντόπιζε όσους έκαναν προβολές ταινιών χωρίς έγκρισή ή προσπαθούν να δημιουργήσουν δικές τους, καταστρέφοντας σκηνικά, κάμερες και εκφοβίζοντας δημιουργούς. Κάθε ταινία που δεν ανήκε στον Edison ήταν παράνομη μέχρι και το 1915, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών καταδίκασε το μονοπώλιο. 

Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον έλεγχο του Edison, οι κινηματογραφιστές μετακινήθηκαν προς την δυτική ακτή. Το Los Angeles αναδείχθηκε ως ιδανική επιλογή καθώς βρίσκεται μακριά από τη Νέα Υόρκη και κοντά στο Μεξικό, επομένως μπορούσαν να κρυφτούν από την Trust και σε περίπτωση που οι πράκτορες τους έβρισκαν να περάσουν τα σύνορα και να κρύψουν τον εξοπλισμό εκεί.

Όταν οι κινηματογραφιστές άρχισαν να φτάνουν στο Los Angeles, βρήκαν πολλά ακόμα πλεονεκτήματα που τους κράτησαν εκεί. Ήταν σιδηροδρομικά συνδεδεμένο με την ανατολική ακτή, όπου παραγόταν όλη η τεχνολογία, παράλληλα οι ιδανικές καιρικές συνθήκες καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, το φως, αλλά και μια ποικιλία γεωγραφικών τοποθεσιών σε μικρή ακτίνα, από αμμουδερές παραλίες μέχρι χιονισμένα βουνά, από ερήμους μέχρι πολύβουες πόλεις, πρόσφεραν μεγάλες ευκαιρίες για τις ταινίες. Ωστόσο, οι παραγωγοί θέλοντας να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις γης για τα στούντιο τους στράφηκαν σε μια κοντινή, φθηνότερη περιοχή. Το Hollywood

To 1910, η Biograph δημιούργησε την πρώτη ταινία στην ιστορία του Hollywood με τίτλο In Old California. Μέχρι το 1912 ιδρύθηκαν τα τέσσερα ισχυρότερα στούντιο: Universal Pictures, Paramount Pictures, 20th Century Fox και Warner Bros. Μετά την έναρξη του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, το Hollywood έγινε πραγματικά η παγκόσμια κινηματογραφική πρωτεύουσα, καθώς στην χτυπημένη σφοδρά από τον πόλεμο Ευρώπη η παραγωγή ταινιών αποδεκατίστηκε. Η αντικατάσταση των ευρωπαϊκών προϊόντων, χρειαζόταν πιο αποτελεσματικές εγκαταστάσεις παραγωγής και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, εγκαινιάζοντας μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης και πειραματισμού. Οι πρώτες δραματικές και κωμικές βωβές ταινίες δημιούργησαν αστέρες του κινηματογράφου που ζούσαν μια πρωτοφανή εποχή διασημότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Charlie Chaplin. Η εισαγωγή ταινιών με ήχο δημιούργησε μεγαλύτερη ποικιλία ειδών, όπως western, musical, ρομαντικά δράματα, ταινίες τρόμου και ντοκιμαντέρ. Οι ηθοποιοί του Hollywood έγιναν είδωλα, και το Hollywood απέκτησε φήμη ως γη της ευημερίας. 


Μέχρι τη δεκαετία του 1930, στο απόγειο της Χρυσής Εποχής του Hollywood, η κινηματογραφική βιομηχανία ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και στα βάθη της Μεγάλης Ύφεσης, οι ταινίες ήταν μια εβδομαδιαία διασκέδαση και διαφυγή για πολλούς ανθρώπους σε έναν φανταστικό κόσμο. Παρά τους σκληρούς οικονομικούς χρόνους, εκτιμάται ότι μέχρι και 80 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολουθούσαν ταινίες κάθε εβδομάδα. 

Το Hollywood βρισκόταν στην κορυφή της τέχνης και της κερδοφορίας μέχρι την δεκαετία του 1960, με τα στούντιο να παράγουν χιλιάδες ταινίες, ενώ ηθοποιοί και σκηνοθέτες λατρεύονταν από το κοινό. Ο ισχυρότερος αντίπαλος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η τηλεόραση.

Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu