Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Ένα νησί που υπήρξε μόνο στα χαρτιά!

Η νήσος Σάντυ, σύμφωνα με πολλούς χάρτες του περασμένου αιώνα, ήταν νησί κοντά στην Νέα Καληδονία στην ανατολική Θάλασσα των Κοραλλίων. Ωστόσο, όταν το ερευνητικό πλοίο R/V Southern Surveyor προσέγγισε το σημείο το 2012 κανένα νησί δεν υπήρχε εκεί!

Η πρώτη αναφορά φαίνεται να έγινε από τον διάσημο εξερευνητή καπετάνιο James Cook, καθώς είχε συμπεριλάβει τις συντεταγμένες για το "Sandy I." στον Χάρτη Ανακαλύψεων στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό που δημοσιεύτηκε το 1776. Το μυστηριώδες νησί μπήκε σε κάποιους χάρτες, και η ύπαρξή του αναφέρθηκε ξανά το 1876 από το φαλαινοθηρικό πλοίο Velocity, με μικρές διαφοροποιήσεις στις συντεταγμένες του. Αυτή η καταγραφή σήμανε και επίσημα την ανακάλυψή του. Έκτοτε, συμπεριλήφθηκε σε αρκετούς γεωφυσικούς, ναυτικούς ακόμα και ψηφιακούς χάρτες. Την τοποθεσία του για χρόνια εμφάνιζε και το Google Earth.

Νήσος Σάντυ, εικόνα Google Earth

Η ύπαρξή του ήταν, όμως, πάντοτε αμφισβητούμενη. Οι αποτυχίες να εντοπιστεί το νησί είχαν ως αποτέλεσμα κάποιοι χάρτες να μην το συμπεριλάβουν ποτέ και σε κάποιους άλλους να συνοδεύεται από την ένδειξη ED (existence doubtful, δηλαδή ύπαρξη αμφίβολη). Η ασυμφωνία μεταξύ των διαφορετικών χαρτών ήταν που οδήγησε το πλήρωμα του R/V Southern Surveyor, που βρισκόταν στην περιοχή λόγω μελετών σχετικά με τις τεκτονικές πλάκες, να επισκεφτεί το σημείο. Νησί δεν βρέθηκε, και μάλιστα, οι μετρήσεις του πυθμένα έδειξαν πως είναι αδύνατο να έχει υπάρξει ξηρά και στο παρελθόν, καθώς ο βυθός του ωκεανού δεν έγινε ποτέ ρηχότερος από 1.300 μέτρα κάτω από τη βάση των κυμάτων.

Το τί ήταν τελικά αυτό που πάνω του έσκαγαν τα κύματα του Ειρηνικού, όταν πέρασαν οι θαλασσοπόροι μένει μυστήριο. Ο πλανήτης, άλλωστε, δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου