Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Τα μελτέμια του Αιγαίου

Ο δροσερός άνεμος είναι ένα χαρακτηριστικό του ελληνικού καλοκαιριού στα νησιά. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς τα μελτέμια κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, ξεκινώντας από τα βόρεια του Αιγαίου και πνέοντας μέχρι το νότο. Ο άνεμος αυτός, μάλιστα, μας χαρίζει και τον καθαρό, φωτεινό ουρανό.

Οι Ετησίαι (όπως είναι η αρχαιοελληνική ονομασία τους) παρατηρούνται στην χώρα μας εδώ και αιώνες και προέρχονται από μάζες αέρος της νότιας Ρωσίας. Το υψηλό βαρομετρικό των Βαλκανίων συναντιέται, στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, με το χαμηλό βαρομετρικό της Μικράς Ασίας, και ο αέρας "ξεχύνεται" στο ενδιάμεσο Αιγαίο. 

Τα πρώτα μελτέμια εμφανίζονται τον Μάϊο και τα τελευταία τον Σεπτέμβριο, ενώ η μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τους εμφανίζεται Ιούλιο και Αύγουστο. Πάντοτε πνέουν κατά την διάρκεια της ημέρας. Έχουν μέση ένταση γύρω στο έξι στην αιολική κλίμακα Beaufort, προσφέροντας συχνά μια ευχάριστη ανάσα στην καλοκαιρινή ζέστη, που τα κάνει άλλωστε και τόσο χαρακτηριστικά. Μπορούν, όμως, ξαφνικά να φτάσουν έως και τα εννιά Beaufort, καθιστώντας τα νερά ιδιαιτέρως επικίνδυνα για σκάφη και λουόμενους, και φυσώντας για ώρες ή και μέρες. 


Τα βαρομετρικά που συναντιούνται και καταλήγουν στο μελτέμι στο Αιγαίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου