Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Μπορεί η ημερομηνία γέννησης να επηρεάσει τον χαρακτήρα μας;

Το ερώτημα αυτό δεν σχετίζεται με την αστρολογία. Η θεμελιώδης αρχή της οποίας -ότι η συνδυασμένη βαρύτητα όλων των πλανητών τη στιγμή της γέννησης καθορίζει την προσωπικότητά- αφορά μια άλλη -αβάσιμη- εκδοχή. Η ημερομηνία γέννησης μπορεί πράγματι να σχετίζεται με την προσωπικότητα, καθώς κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικες περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες εκτίθενται τα μωρά και παίρνουν τα πρώτα τους ερεθίσματα, επηρεάζοντας την πρώιμη ανάπτυξη. 

Οι πανεπιστημιακές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, μελετούν όχι την ακριβή ημερομηνία αλλά
την εποχή της γέννησης, συνυπολογίζοντας στοιχεία, όπως οι καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα του ηλιακού φωτός, οι διαθέσιμες τροφές, η τυχόν ύπαρξη λοιμώξεων. Προκύπτει λοιπόν πως, από την ενδομήτρια ακόμα ανάπτυξη, τέτοια στοιχεία μπορεί να επηρεάσουν την ιδιοσυγκρασία, ή και την υγεία του ατόμου, με αυξημένα ποσοστά κλίσεων, χαρακτηριστικών ή και διαταραχών προσωπικότητας, να εμφανίζονται σε ανθρώπους που γεννήθηκαν ίδια εποχή. Ενδιαφέρον εμφανίζει μάλιστα πως τα αποτελέσματα αντιστρέφονται στα δύο ημισφαίρια, όπου και οι εποχές είναι αντίθετες. 

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που γεννιούνται το φθινόπωρο τείνουν να είναι σωματικά δραστήριοι, αλλά και ευερέθιστοι, ενώ όσοι γεννήθηκαν την άνοιξη είναι συνήθως πιο εγκεφαλικοί, αλλά και πιο επιρρεπείς στην κλινική κατάθλιψη. Οι γεννηθέντες το καλοκαίρι ενδέχεται να έχουν γρήγορες εναλλαγές διάθεσης, ενώ τα πιο αυξημένα ποσοστα ψυχικών διαταραχών εντοπίζονται σε όσους γεννήθηκαν χειμώνα.

Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι παράγοντες δεν είναι οι μοναδικοί που καθορίζουν την προσωπικότητα ενός ατόμου και ότι πολλοί άλλοι, όπως η γενετική και το περιβάλλον, παίζουν ακόμα πιο δραστικό ρόλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu