Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Louis Wein: Ζωγραφίζοντας γάτες και φτάνοντας στην σχιζοφρένεια

Το έργο του Louis Wein εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αντικατοπτρίζει άριστα την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει μια ψυχική διαταραχή στην πορεία ενός καλλιτέχνη.

Η ζωή του Βρετανού ζωγράφου στιγματίστηκε από το γεγονός ότι γεννήθηκε με σχιστία χείλους και αυτό, σύμφωνα με οδηγίες του γιατρού, τον απέκλεισε από την εκπαίδευση. Αργότερα ασχολήθηκε με την ζωγραφική, εργάστηκε σε μεγάλα περιοδικά του Λονδίνου και το έργο του γνώρισε σημαντική επιτυχία. Σχεδόν κάθε νοικοκυριό στις αρχές του 20ου αιώνα είχε τουλάχιστον μία αφίσα του. Βασική ιδιαιτερότητα του υπήρξε ο ζωικός ανθρωπομορφισμός, παρουσιάζοντας γάτες σε διάφορες, αστικές κυρίως, σκηνές προσδίδοντας τους ανθρώπινες εκφράσεις, ασχολίες, ρούχα, πάντα με μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Φυσικά ο ίδιος υπήρξε λάτρης των γατών, με έντονη φιλοζωική δράση.

Αργότερα η ψυχική του υγεία κλονίζεται, με πιθανότερη διάγνωση την σχιζοφρένεια, και οδηγεί το 1924 στην εισαγωγή του σε άσυλο. Αρκετές θεωρίες έχουν εκφραστεί για τους λόγους που κατέρρευσε. Ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο καλλιτέχνης είχε αναπτύξει πρώιμη σχιζοφρένεια λόγω του Toxoplasma gondii, ενός παρασίτου που μεταφέρεται από τις γάτες. Άλλες πηγές αναφέρουν πως η βίαιη συμπεριφορά του εκδηλώθηκε αμέσως μετά τον θάνατο της συζύγου του.

Όσο το παραλήρημα του γίνεται μεγαλύτερο, αυξάνεται και η επιθυμία του για δημιουργία. Τα έργα του πλέον χαρακτηρίζονται από φωτεινά χρώματα, λουλούδια, περίπλοκα και αφηρημένα μοτίβα, αν και το κύριο θέμα παρέμεινε το ίδιο: οι γάτες. Η ασθένεια του δεν αλλοίωσε τις τεχνικές του ικανότητες, αντίθετα βλέπουμε να τον ώθησε σε μια εμμονή με την λεπτομέρεια και τα διακοσμητικά στοιχεία, που σταδιακά φαίνονται να "καταπίνουν" την εικόνα.

Οι αλλαγές στο στυλ του Wain συχνά παραλληλίζονται με την αναπτυσσόμενη σχιζοφρένεια του. Αυτή η θεωρία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Walter Maclay, έναν Βρετανό συλλέκτη έργων τέχνης και ψυχολόγο, ο οποίος δημιούργησε ένα κολάζ οκτώ έργων για να παρουσιάσει την κατάπτωση του ψυχισμού του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Wain δεν χρονολόγησε ποτέ τα έργα του, κάτι που δημιουργεί αμφιβολίες για το εν λόγω χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την μετάβαση από έναν ευτυχισμένο κόσμο των γατών στην ψυχεδέλεια με τα αφηρημένα πλάσματα.




* Η ιστορία της ζωής του Wain αποδόθηκε στην βιογραφική ταινία "The Electrical Life of Louis Wain" (2021), με πρωταγωνιστή τον Benedict Cumberbatch.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu