Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Προετοιμάσου για το χειρότερο

Οι άνθρωποι κάνουμε σχέδια, και ο Θεός γελάει ή το Σύμπαν γαμιέται -ανάλογα πως το προσεγγίζει κανείς. Μπορεί η προετοιμασία για την χειρότερη εκδοχή να ονομαστεί αρνητισμός, κόντρα στην θετική σκέψη που λατρεύει να προωθεί η εποχή μας. Ή μπορεί να ονομαστεί πεσιμισμός, για να του δώσουμε μια πιο φιλοσοφική χροιά. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, όλοι ξέρουμε πως η ζωή μας δεν μπορεί να είναι πάντα τέλεια. Το να περιμένουμε πως κάτι ενδεχομένως να πάει χειρότερα είναι μια λογική που στην πραγματικότητα μπορεί να μας ανακουφίσει όταν αυτό συμβεί.

Το χειρότερο -συγκριτικά με αυτό που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ως ιδανικό- θα έρθει σίγουρα κάποτε. Δεν θα είμαστε πάντα υγιείς, κάποιος αγαπημένος μας κάποτε θα μας προδώσει, κάποια στιγμή τα χρήματα δεν θα μας φτάνουν, κάποτε θα κάνουμε κάτι λάθος. Είναι νομοτελειακό.

Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι οι εναλλακτικές. Είτε να έχουμε πολλές προσχεδιασμένες στο μυαλό μας, πράγμα λίγο εξοντωτικό. Είτε να εξασκηθούμε στο να προσαρμοζόμαστε και να αυτοσχεδιάζουμε. Μα σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουμε πως ό, τι ισχύει αυτήν την στιγμή, είναι προσωρινό.

Να μια ενδιαφέρουσα άσκηση:

  • Οργάνωσε κάτι (μια παρουσίαση, ένα ταξίδι, μια απαιτητική μέρα) με κάθε λεπτομέρεια. Τι, πώς, πού, πότε θα τα κάνεις όλα.
  • Προσπάθησε να το εκτελέσεις χωρίς παρεκκλίσεις.
  • Επιβεβαίωσε ότι πολλά από αυτά που οργάνωσες δεν λειτούργησαν.
  • Την επόμενη φορά προετοιμάσου πως κάτι θα πάει λάθος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu