Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Χρήσιμες πληροφορίες για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Οι πρώτες βοήθειες βρίσκονται κυριολεκτικά στην άκρη των δακτύλων μας! Είναι σημαντικό για τους πολίτες να παρακολουθούν τακτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από εξειδικευμένους φορείς, εξασκώντας τεχνικές και λαμβάνοντας πληροφορίες, ωστόσο η κλήση έκτακτης ανάγκης είναι κάτι που όλοι μπορούμε να προσφέρουμε χωρίς καμία γνώση, προσέχοντας μόνο ορισμένα στοιχεία. 

Τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε τόπο, χρόνο ή πρόσωπο και το κάθε ένα από αυτά έγκειται στις αρμοδιότητες της αντίστοιχης υπηρεσίας. Φυσικά όλες αυτές οι υπηρεσίες συνεργάζονται για τις παρεμβάσεις, ωστόσο επειδή και τα δευτερόλεπτα μετρούν στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στην κατάλληλη. 

Στα νούμερα έκτακτης ανάγκης μπορούμε να καλέσουμε χωρίς χρέωση από σταθερό, κινητό ή τηλεφωνικό θάλαμο. Στην περίπτωση της κλήσης από κινητό μπορούμε να καλέσουμε και χωρίς κάλυψη δικτύου ή ακόμα και χωρίς κάρτα sim. Τα τηλέφωνα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, 365 μέρες τον χρόνο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως σε περίπτωση που ο κίνδυνος για τον οποίο καλέσαμε εξαφανιστεί πρέπει να καλέσουμε εκ νέου για να ακυρώσουμε την κινητοποίηση. Φυσικά η οποιαδήποτε φάρσα στα τηλέφωνα αυτά απαγορεύεται. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η εκπαίδευση των παιδιών για την σωστή χρήση των τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης. 


166 ΕΚΑΒ 

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας είναι αυτό που πρέπει να καλέσουμε σε περιπτώσεις που υπάρχουν τραυματίες. Είναι σημαντικό να κρίνουμε σωστά την αναγκαιότητα της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψιν πως αρμοδιότητά του είναι να μεταφέρει στο νοσοκομείο όσους αδυνατούν να φτάσουν εκεί με άλλον τρόπο ή χρήζουν άμεσης επέμβασης ειδικών γιατρών.


199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 

Η επέμβαση της πυροσβεστικής απαιτείται σε κάθε περίπτωση που χρειαζόμαστε διάσωση από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να καλέσουμε το 199 σε περιπτώσεις φωτιάς, εκρήξεων, πλημμύρας, τροχαίων ατυχημάτων, εγκλωβισμού, διάσωσης ανθρώπου ή ζώου, κατολισθήσεων και οποιασδήποτε παρεμφερούς απειλής της ζωής.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τις καταστάσεις αυτές μπορεί να χειριστεί μόνο η πυροσβεστική, επομένως η παρουσία της πιθανόν να είναι απαραίτητη και σε συνδυασμό με άλλους φορείς. Σε ένα τροχαίο, για παράδειγμα, αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι τραυματίες πρέπει να καλέσουμε την πυροσβεστική για να τους απεγκλωβίσει και το ΕΚΑΒ για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο. 


100 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 

Η τηλεφωνική επικοινωνία για άμεση αστυνομική επέμβαση αφορά τις περιπτώσεις που απειλείται η ασφάλεια ενός ανθρώπου. Για περισσότερες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Μπορούμε να καλούμε το 100 για όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί στέλνοντας και δωρεάν μήνυμα (SMS) στο 100. 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καλούμε την αστυνομία και για οποιοδήποτε ατύχημα αφορά ανήλικους. 


108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ 

Η τοπική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής περιλαμβάνει τον θαλάσσιο χώρο, τον αιγιαλό, την παραλία, τα λιμάνια και την χερσαία ζώνη αυτών. Για τα ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα στις περιοχές αυτές καλούμε το 108. 


112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 

Το 112 αποτελεί έναν ευρωπαϊκό αριθμό που αντικαθιστά όλους τους παραπάνω, καθώς μας συνδέει με την κατάλληλη υπηρεσία της χώρας στην οποία βρισκόμαστε. Αντίστοιχοι αριθμοί υπάρχουν και σε άλλες ηπείρους, ενώ σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το 112 αποτελεί και τον μοναδικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. 

Το 112 παίρνει στίγμα από δορυφόρο, έτσι μπορεί να μας εντοπίσει σε περίπτωση που δεν έχουμε την δυνατότητα να περιγράψουμε την τοποθεσία μας, όπως για παράδειγμα αν βρισκόμαστε σε κάποιο βουνό. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως σε περίπτωση που καλέσουμε κατά λάθος, θα πρέπει να περιμένουμε στην γραμμή μας και να ενημερώσουμε πως δεν διατρέχουμε κίνδυνο, καθώς όταν μια γραμμή κλείνει εσπευσμένα θεωρείται πως το άτομο δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει λόγω κινδύνου, κινητοποιώντας έτσι τις αντίστοιχες υπηρεσίες που ψάχνουν το στίγμα μας. 



ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΝΟΥΜΕ 

1. Η πρώτη πληροφορία που πρέπει να δώσουμε είναι το που βρισκόμαστε, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς αν αναγκαστούμε να διακόψουμε την κλήση είναι η μόνη απαραίτητη πληροφορία για να μας βρουν. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε καλούμε το 112 ώστε να μας εντοπίσει ο δορυφόρος. Σε περίπτωση που έχουμε την δυνατότητα να μετακινηθούμε, μπορούμε να ορίσουμε και κάποιο σημείο συνάντησης. 

2. Έπειτα περιγράφουμε τι συνέβη, έτσι ώστε να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες και να εξοπλιστούν κατάλληλα. 

3. Αμέσως μετά ενημερώνουμε πόσοι είναι οι πληγέντες, ώστε να μπορέσει να σταλεί βοήθεια για όλους και να ετοιμαστούν οι φορείς που θα τους αναλάβουν στην συνέχεια, για παράδειγμα το νοσοκομείο. 

4. Στην συνέχεια μεταφέρουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το τι είδους τραυματισμοί υπάρχουν, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να δοθεί βοήθεια από την στιγμή του εντοπισμού του θύματος, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.

5. Τέλος, δηλώνουμε συμπληρωματικά στοιχεία και τρόπους επικοινωνίας σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον πληροφορίες στην συνέχεια. 

Δεν κλείνουμε ποτέ πρώτοι το τηλέφωνο, καθώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια επιπλέον εκκρεμότητα. 

Είναι λογικό και επόμενο, είτε ως θύματα είτε ως μάρτυρες ατυχημάτων, να βρισκόμαστε σε σύγχυση και ταραχή, θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πάντα πως το σημαντικότερο όπλο μας για να φέρουμε βοήθεια είναι η ψυχραιμία και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την κρατήσουμε.


Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu