Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ο φανταστικός κόσμος του Yellowstone!

Αν κάποιος μιλούσε για ένα μέρος με χρωματιστές λίμνες, σπάνια ζώα και νερά που ξεπηδούν από βράχους εμφανίζοντας ουράνια τόξα, σίγουρα θα πιστεύαμε πως πρόκειται για έναν μυθιστορηματικό κόσμο. Ωστόσο είναι απόλυτα αληθινός και μας προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες και σημαντικά επιστημονικά στοιχεία. Πρόκειται για το Yellowstone!

Το Yellowstone National Park είναι μια έκταση 9000km2 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Tο κύριο μέρος του βρίσκεται στην πολιτεία Wyoming και μικρότερα τμήματα στην Montana και το Idaho, και αποτελεί τον πρώτο Εθνικό Δρυμό στην ιστορία, μετά την ανακήρυξή του το 1872. Στην πρώτη αποστολή εξερεύνησης του, το 1807, χαρακτηρίστηκε ''κόλαση'', λόγω των λιμνών καυτής λάσπης, των πιδάκων ατμού και των θερμικών πηγών, ωστόσο σήμερα αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης για τουρίστες εντός και εκτός της ηπείρου. 

Το υψίπεδο του Yellowstone βρίσκεται επάνω στην καλντέρα ενός αρχαίου υπερηφαιστείου σε μια περιοχή όπου –ακριβώς λόγω ηφαιστειακών φαινομένων- ο φλοιός του πλανήτη έχει πάχος μόνο λίγων χιλιομέτρων. Αυτό έχει ως συνέπεια περισσότερα από 100.000 δείγματα γεωθερμικών φαινομένων. Η θερμότητα που προέρχεται από τον γήινο μανδύα θερμαίνει το νερό που κυκλοφορεί σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειας αποστράγγισης και το στέλνει βίαια στην επιφάνεια με μορφή ατμού όταν η πίεση γίνεται υπερβολική. 

Χάρτης Εθνικού Δρυμού Yellowstone

Στην περιοχή του Yellowstone υπάρχουν 300 θερμοπίδακες (ή γκέιζερ όπως αναφέρονται συχνότερα), αριθμός που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των συνολικών θερμοπιδάκων που εμφανίζονται στον πλανήτη. 

Ο μεγαλύτερος θερμοπίδακας του Yellowstone ονομάζεται ''Old Faithful'' (Παλαιός Πιστός) και αποτελεί το διασημότερο αξιοθέατο του δρυμού. Πήρε την ονομασία του λόγω της χρονικής ακρίβειας με την οποία εκτόξευε τον ατμό στον αέρα, κάθε 74 λεπτά. Σήμερα η συχνότητα του εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις, ωστόσο ένας επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει πολλές εκρήξεις μόλις σε μία ημέρα. 

Ο θερμοπίδακας αναβλύζει από μια οπή ενός βράχου, προειδοποιώντας για το ''θέαμα'' αφού πρώτα σείεται το έδαφος και ακούγεται ένας βρυχηθμός. Αρχικά εκτοξεύονται νέφη ατμού που φτάνουν μέχρι και τα 165 μέτρα ύψος και έπειτα κοχλάζον νερό αναπηδά σχηματίζοντας πίδακα ύψους 30 μέτρων. To σύνολο του νερού καταλήγει στην γη με την μορφή καταράκτη, ο οποίος μάλιστα σε συνδυασμό με τον ήλιο προσφέρει στους θεατές και μια πανδαισία χρωμάτων. Σταδιακά η δύναμη του νερού εξασθενεί έως ότου σβήσει τελείως, σαν να μην συνέβη ποτέ. 


Εξίσου εμβληματική εικόνα του δρυμού είναι η Grand Prismatic Spring. Η εντυπωσιακή θερμική πηγή, που αποτελεί και την μεγαλύτερη του δρυμού, παρουσιάζει μια θεαματική εναλλαγή χρωμάτων, η οποία μπορεί να φαίνεται σαν ψεύτικη, αλλά προκύπτει από την παρουσία φυκιών και μικροοργανισμών που ζουν στα θειούχα νερά και από τις αποθέσεις μετάλλων και αλάτων στις όχθες της. Τα ζωντανά χρώματά της συχνά παρομοιάζονται με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, παρουσιάζοντας μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εποχή. Το εντυπωσιακό βαθύ μπλε χρώμα του κέντρου προκύπτει λόγω του 50 μέτρων βάθους. Φυσικά η είσοδος στην πηγή απαγορεύεται, καθώς η θερμοκρασία της αγγίζει τους 70°C.

Στα φυσικά αριστουργήματα του Yellowstone National Park έρχονται να προστεθούν σεληνιακά τοπία, ατμίδες και ο ποταμός Firehole, τα νερά του οποίου καταλήγουν σε ένα φαράγγι, σχηματίζοντας εντυπωσιακούς καταρράκτες και δημιουργώντας την ομώνυμη λίμνη. 

 Yellostone Grand Canyon

Από βοτανολογικής πλευράς, το 80% του δρυμού καλύπτεται από δάση τα οποία κυριαρχούνται από πεύκα, ωστόσο η μεγάλη έκταση της προστατευόμενης περιοχής ευνοεί σίγουρα την ποικιλομορφία των συνθηκών και τον αντίστοιχων οικοσυστημάτων. 

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η πανίδα του δρυμού. Το Yellowstone αποτελεί το ''τελευταίο οχυρό'' του ελαφιού Γουαπίτι, το οποίο γίνεται ολοένα και σπανιότερο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μεταξύ άλλων φιλοξενούνται αρκούδες γκρίζλι, μαύρες αρκούδες, ημίονα ελάφια, ελάφια άλκεις, και μακρυκέρατα πρόβατα. Eιδικής μνείας αξίζουν και ο λευκοκέφαλος αετός, το περιπλανώμενο γεράκι, και ο κύκνος σαλπιγκτής, ο μεγαλύτερος στο είδος του. Οι βίσονες, με την σειρά τους, είναι τα μεγαλύτερα θηλαστικά του Yellowstone και τα μόνα εντελώς ελεύθερα στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως εντός του δρυμού τα ζώα έχουν απόλυτη προτεραιότητα, οπότε θα πρέπει οι επισκέπτες να περιμένουν όσο χρειαστεί αν βρεθούν τυχαία στην πορεία τους. 



Το 1995 ο Εθνικός Δρυμός του Yellowstone συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Απειλούμενης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Αφορμή για αυτό στάθηκε το σχέδιο για την κατασκευή ενός ορυχείου με στόχο την εκμετάλλευση χρυσού, αργύρου και χαλκού από πλευράς μιας καναδικής εταιρείας. 

Το ορυχείο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά όρια του δρυμού, θα βρισκόταν στην αρχή τριών χειμάρρων που ρέουν στο εσωτερικό του Yellowstone, απειλώντας να ρυπάνει τα νερά και επομένως να προκαλέσει ζημιές στα άγρια ζώα και το υπέδαφος. Η αμερικανική διοίκηση ανέστειλε την κατασκευή για να επιτύχει στην συνέχεια μια συμφωνία με την εταιρεία. Ο δρυμός κατάφερε να σωθεί, μολαταύτα η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από μερίδα του κόσμου ότι παραχώρησε δικαιοδοσία αμερικανικού εδάφους στα Ηνωμένα Έθνη.


*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τα επίσημα κείμενα των καταλόγων της Unesco
*Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την επίσκεψη σας θα βρείτε στο 


Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu