Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Το ''Σπίτι της Σκιάς'' στην Ξάνθη

Στην παλιά πόλη της Ξάνθης, ανάμεσα στα αρχοντικά θα βρείτε και ένα σπίτι διαφορετικό από όλα τα άλλα, το ''Σπίτι της Σκιάς''. Και είναι τόσο ιδιαίτερο, όσο ακούγεται. 

''Αυτό που βλέπουμε είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάμε''. Κρατήστε αυτή την φράση καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής σας και προσπαθήστε να κοιτάξετε προσεκτικά,
γιατί σε αυτό το σπίτι κάθε ακατανόητο γλυπτό που θα συναντήσετε, μεταμορφώνεται σε εικόνα. 


Ο εμπνευστής και δημιουργός του πρωτότυπου μουσείου Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, ενσωματώνει την Trash Art (Τέχνη των Σκουπιδιών) στην Shadow Art (Τέχνη της Σκιάς) παρουσιάζοντας έργα με πολλαπλές αναγνώσεις. Από τεχνικής άποψης, τα έργα εντάσσονται στην Trash Art καθώς δημιουργούνται κατά βάση από ανακυκλώσιμα υλικά. Συνδέοντας την τέχνη με τον περιβαλλοντισμό, η δημιουργία γλυπτών από σκουπίδια δίνει και μια νέα διάσταση στο τι τελικά θεωρείται χρήσιμο και τι άχρηστο, επαναπροσδιορίζοντας με την σειρά της την ίδια την υπόσταση των υλικών. Οι γλυπτικές συνθέσεις που δημιουργούνται είναι φαινομενικά μια άμορφη μάζα χωρίς νόημα, έως ότου… φωτιστούν κατάλληλα!

Στην Shadow Art ο τοίχος μεταμορφώνεται σε καμβά, και το φως και η σκιά ζωγραφίζουν όπως το πινέλο με το χρώμα. Το σώμα της εικόνας μπορεί να κρύβεται στο φως ή στην σκιά, εγείροντας την φαντασία για να μπορέσει κανείς να την εντοπίσει, καθώς η Τέχνη της Σκιάς είναι πρωτίστως θέμα οπτικής. 


Στο ''Σπίτι της Σκιάς'' παρουσιάζονται έργα τεσσάρων ενοτήτων: 

Ενότητα ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 
Στην ενότητα αυτή θα βρείτε γλυπτά που φωτίζονται από δύο πλευρές, δημιουργώντας δύο διαφορετικές σκιές. Οι μορφές είναι αντιθετικές, παρουσιάζοντας, για παράδειγμα, τον Άγγελο και τον Δαίμονα ή το βρέφος και τον γέρο άνθρωπο, οι οποίες όμως προέρχονται από το ίδιο γλυπτό, σηματοδοτώντας μια θεμελιώδη ενότητα στην αντίθεσή τους. 





Ενότητα ΠΡΟΣΩΠΑ
Στην ενότητα αυτή θα βρείτε προσωπογραφίες διάσημων ανθρώπων σε αναγνωρίσιμες μάλιστα εκδοχές, ''σχεδιασμένες'' με μεγάλη λεπτομέρεια, αποδεικνύοντας την εντυπωσιακή δεξιοτεχνία. 



Ενότητα ΨΥΧΗ 
Στην ενότητα αυτή τα έργα περνούν σε μια ακόμα πιο συμβολιστική διάσταση, παρουσιάζοντας στάδια της ψυχής όπως η γονιμοποίηση, η διασκέδαση, η χαρά, η απώλεια και η κάθαρση. Έργα με κίνηση και αναδημιουργία, που καλούν τον θεατή να τα ερμηνεύσει βαθύτερα πλάθοντας στο δικό του μυαλό χιλιάδες ακόμα εικόνες. 



Ενότητα ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 
Στην τελευταία ενότητα του μουσείου παρουσιάζονται έργα βασισμένα στην αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Πρόκειται για συνθέσεις που εμπεριέχουν κίνηση και πλοκή. Πολλαπλές μεταβαλλόμενες μορφές εξιστορούν την σχέση του κόσμου των Ιδεών και του κόσμου των απτών πραγμάτων. Την ιστορία που προτείνει ο δημιουργός θα βρείτε γραμμένη, αλλά η ''ταινία μικρού μήκους'' σκιάς θα σας προσφέρει πολύ περισσότερες. 



Μην παραλείψετε να ζητήσετε την βοήθεια του Τριαντάφυλλου Βαΐτση, και να κάνετε μια κουβέντα μαζί του για τα έργα (η οποία σίγουρα θα είναι ενδιαφέρουσα!). Άλλωστε όπως ο ίδιος ανέφερε στην δική μας κουβέντα: ''Κάθε έργο έχει και λίγο από εμένα μέσα'', αρά αν δεν γνωρίσετε τον ίδιο δεν θα έχετε δει κανένα έργο ολοκληρωμένο. 

Μια διεξοδική ανάλυση για τα έργα του μουσείου είναι ανέφικτη, καθώς η μεγαλύτερη δύναμη της σκιάς είναι το μυστήριο. Η μεταμόρφωση του υλικού σε άυλο, του σκουπιδιού σε έργο τέχνης, του ακατανόητου σε προφανές, του ενός σε πολλά. Ένα είναι σίγουρο για το ''Σπίτι της Σκιάς'', ότι δεν θα σας φανεί αδιάφορο!



Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο και τον καλλιτέχνη θα βρείτε στο 
Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu