Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

Η αγάπη των καγκουρό για... το κικ μπόξινγκ!

Ο βασιλιάς της αυστραλιανής πανίδας, το καγκουρό, είναι ένα θηλαστικό που ξεχωρίζει. Πέρα από το διάσημο μάρσιπο του που προστατεύει τα νεογέννητα, και τα εντυπωσιακά άλματα που το χαρακτηρίζουν, το καγκουρό διακρίνεται και για την μεγάλη του αγάπη για την πάλη! Ζώντας σε ομάδες, κρίνεται στην ''αρένα'' το ποιος θα αναδειχθεί ο ισχυρότερος, καθώς αυτός θα έχει και σημαντικά προνόμια.

Τα καγκουρό αποχωρίζονται τον ασφαλή σάκο της μητέρας τους όταν είναι 8 μηνών, και έκτοτε ξεκινούν να μαθαίνουν τους κανόνες της ''κοινότητας''. 

Οπλισμένα με εξαιρετικά μυώδη οπίσθια πόδια, και κοντύτερα μπροστινά, εκτελούν άλματα, φτάνοντας μέχρι και τα 9 μέτρα μήκος. Είναι ζώα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, έως και 50 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά και ιδιαιτέρως δυνατά. Ένα αρσενικό καγκουρό μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα ύψος και 90 κιλά βάρος, ενώ τα θηλυκά είναι μικρότερα σε μέγεθος. Η μεγάλη και μυώδης ουρά τους λειτουργεί σαν πέμπτο πόδι όταν περπατούν, τους βοηθά να κρατούν ισορροπία όταν τρέχουν, και όταν ξεκουράζονται χρησιμοποιείται σαν στήριγμα.

Η πάλη υπάρχει σε όλα τα είδη των καγκουρό, και προετοιμάζονται χρόνια για να μπορέσουν να τελειοποιήσουν τις τεχνικές τους. Το νεαρό καγκουρό ξεκινά να προπονείται με την μητέρα του, μαθαίνοντας τα βασικά χτυπήματα. Στην συνέχεια μάχονται με άλλα ισοδύναμα για εξάσκηση ή και παιχνίδι. Όταν τελικά έρθει η στιγμή να αναμετρηθούν δύο αρσενικά για την ιεραρχία, ο ένας προκαλεί τον άλλο πιάνοντάς τον λαιμό του. Κάποιες φορές οι πρόκληση μπορεί να απορριφθεί, καθώς τα μεγάλα αρσενικά συχνά απορρίπτουν τις προκλήσεις από μικρότερα. Στην αρχή τα καγκουρό δοκιμάζουν την δύναμη του αντιπάλου, χτυπώντας τον στο στήθος και προσπαθώντας να τον αποσταθεροποιήσουν. Στην συνέχεια επιτίθενται με μπουνιές και όταν η μάχη κορυφώνεται επιστρατεύουν το δυνατό τους σημείο, ξεκινώντας τις κλωτσιές. Νικητής αναδεικνύεται όταν το ένα καγκουρό διακόψει τον αγώνα και υποχωρήσει. 


Καθώς τα καγκουρό είναι φυτοφάγα, οι μάχες μπορεί να γίνουν για σημεία τροφής και ύδρευσης, με τα θηλυκά να παίρνουν μέρος μόνο σε μάχες για την διεκδίκηση νερού. Παρόλα αυτά, οι πιο ανταγωνιστικές μάχες είναι αυτές μεταξύ αρσενικών για το προνόμιο του ζευγαρώματος. Το κυρίαρχο αρσενικό θα μπορέσει να γίνει πατέρας των περισσότερων μελών της επόμενης γενιάς. 

Τα αρσενικά χρησιμοποιούν την όσφρηση για να καταλάβουν αν ένα θηλυκό είναι διαθέσιμο για αναπαραγωγή και στην συνέχεια το ακολουθούν για μέρες, μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να πλησιάσουν. Το θηλυκό, όμως, είναι πιθανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον και ενός άλλου αρσενικού. Η μάχη θα κρίνει ποιος θα είναι αυτός που θα έχει δικαίωμα να ζευγαρώσει!





Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu