Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Το νόημα της ζωής... στα γρήγορα!

Αμέτρητες φιλοσοφικές τοποθετήσεις, θρησκευτικά δόγματα, καλλιτεχνικές δημιουργίες, επιστημονικές έρευνες έχουν αναζητήσει το νόημα της ζωής. Το κωμικό συγκρότημα Monty Python, με την σειρά του, έδωσε την δική του σύντομη και χιουμοριστική εκδοχή μέσα από την ταινία Meaning of Life (1983). 

Οι Monty Python σχηματίστηκαν τη δεκαετία του ’60 στην Μεγάλη Βρετανία. Το 1969 δημιούργησαν την τηλεοπτική σειρά «Monty Python’s Flying Circus», μια κωμωδία με σουρεαλιστικά σκετσάκια που διήρκησε μέχρι το 1974. Ακολούθησαν πέντε ταινίες, που μεταφέρθηκαν και εκτός συνόρων.

Στις παραγωγές του, το συγκρότημα ανέπτυξε και διατήρησε σατιρικά γνωρίσματα που τους χαρακτήρισαν, και επηρέασαν το μετέπειτα ύφος των κωμωδιών. Το χιούμορ τους ήταν τόσο αιχμηρό που πολλές φορές θεωρήθηκε άσεμνο, αυθάδες, ακόμα και ενοχλητικό. Συνήθιζαν να επιτίθενται κατά μέτωπο στον καθωσπρεπισμό, θίγοντας καυστικά την πολιτική, την οικογένεια, την θρησκεία, ιστορικά πρόσωπα, και καθημερινές καταστάσεις. Εκτός από το «Flying Circus» και τις κινηματογραφικές ταινίες, στο έργο τους συγκαταλέγονται βιβλία, δίσκοι, θεατρικές παραστάσεις και σειρές για την τηλεόραση.

Το «The Meaning of life» (Το Νόημα της ζωής) ήταν η τελευταία τους ταινία, πριν χωριστούν ως συγκρότημα το 1983. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα σκετς, τραγουδιών και χορευτικών με μια σουρεαλιστικά χιουμοριστική οπτική. Μια ομάδα ψαριών κολυμπούν στο ενυδρείο ενός πολυτελούς εστιατορίου, έως ότου βλέπουν τον φίλο τους Χάουαρντ ως γεύμα σε ένα πιάτο και ξεκινούν να αναλογίζονται το νόημα της ζωής. Τα εφτά κεφάλαια που ακολουθούν διατρέχουν ολόκληρη τη ζωή από "Το θαύμα της γέννησης", μέχρι την "Μέση ηλικία" και τελικά τον "Θάνατο", καυτηριάζοντας θέματα όπως η θρησκεία, η επιστήμη, το σεξ, η παιδεία, ο στρατός και ο πλούτος. 

Το χαρμόσυνο τραγούδι του επιλόγου, που μας υπόσχεται έναν υπέροχο παράδεισο, διακόπτεται απότομα. Ο οικοδεσπότης της ταινίας λαμβάνει ένα φάκελο που περιέχει το νόημα της ζωής. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά αναφέρει με χαλαρότητα πως δεν πρόκειται για "τίποτα σπουδαίο". 


Να είστε καλοί στους ανθρώπους, 
αποφύγετε να τρώτε λιπαρά, 
διαβάστε κανένα καλό βιβλίο που και που, 
κάνετε κανέναν περίπατο 
και προσπαθήστε να ζείτε ειρηνικά και αρμονικά με ανθρώπους από όλες τις θρησκείες και τα έθνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu