Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη!

Τα ηλιοβασιλέματα σε διάφορα σημεία της Γης αποτελούν διάσημο φωτογραφικό σκηνικό για ρομαντικές λήψεις. Με τα διαστημόπλοια που έχουν σταλεί στον Άρη, έχουμε την ευκαιρία να δούμε εικόνες με τον Ήλιο να ανατέλλει ή να δύει στον Κόκκινο Πλανήτη. Ίσως, από άποψη χρώματος ή τοπίου, να μην μας φαίνονται το ίδιο εντυπωσιακές με τις γήινες, είναι όμως καθηλωτικές αν συνειδητοποιήσει κανείς πως πρόκειται για μια αποτύπωση του τρόπου που αλληλεπιδρά ο Ήλιος μας με έναν άλλο πλανήτη!

Ο κύριος στόχος των λήψεων δεν είναι καλλιτεχνικός. Κατά κύριο λόγο, λαμβάνονται στα πλαίσια της συλλογής δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά του πλανήτη. Λόγω της εγγύτητάς του στη Γη και των υποθέσεων ότι έχει φιλοξενήσει ζωή στο παρελθόν, ο Άρης είναι ο πιο εξερευνημένος πλανήτης από τον άνθρωπο. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν από το 1960 με σκάφη τόσο στην τροχιά όσο και στην επιφάνειά του, και αυτήν την στιγμή υπάρχουν εκεί τρία προσεδαφισμένα ρομποτικά οχήματα. Η αποτύπωση του Ήλιου από το έδαφος του Άρη έχει πραγματοποιηθεί από διαφορετικές αποστολές, αποτελώντας ένα είδος παράδοσης πλέον.


NASA, Viking 1, 1976
Το Viking 1 της NASA κατέγραψε την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη υπό το φως του Ήλιου που δύει. Συγκεκριμένα, αποτυπώνεται η περιοχή Chryse Planitia του Άρη περίπου 15 λεπτά πριν από το ηλιοβασίλεμα στις 21 Αυγούστου 1976. Η γωνία του ηλιακού φωτός σε αυτήν την φωτογραφία αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του εδάφους.


NASA, Viking 2, 1978
Στις 14 Ιουνίου 1978 το Viking 2 απαθανάτισε την ανατολή του Ήλιου στην αρειανή περιοχή Utopia Planitia. Στην φωτογραφία αυτή ο Ήλιος βρίσκεται στην κορυφή του ορίζοντα και το φως του απορροφάται από σωματίδια της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή περιοχή, και αποτυπώνοντας την διασπορά του φωτός.


NASA, Spirit, 2005
Το διασημότερο ηλιοβασίλεμα στον Άρη απαθανατίστηκε στις 19 Μαΐου 2005, από το ρομποτικό όχημα Spirit της NASA. Ο Ήλιος φαίνεται να βυθίζεται στο χείλος του κρατήρα Gusev προσφέροντας καταπληκτική θέα. Καθώς ο Άρης έχει μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο (σε σύγκριση με την Γη),  ο Ήλιος εμφανίζεται εκεί μικρότερος. Συγκεκριμένα, το μέγεθός του υπολογίζεται στα δύο τρίτα του μεγέθους που γίνεται ορατός στον πλανήτη μας.


NASA, Curiosity, 2015
Με την σειρά του το όχημα Curiosity κατέγραψε την ακολουθία της δύσης του Ήλιου. Μέσα από τέσσερις εικόνες που καλύπτουν ένα διάστημα περίπου 7 λεπτών, αποτυπώνεται και η κίνηση του Ήλιου προς τον ορίζοντα του Άρη το 2015.


NASA, InSight, 2019
Και, στις 24 Απριλίου 2019, το InSight της NASA κατέγραψε εικόνες από την ανατολή του Ηλίου αποτυπώνοντας στις φωτογραφίες και τμήματα του διαστημικού σκάφους σε μια σκονισμένη πεδιάδα.



Τον Φεβρουάριο του 2021 το Perseverance προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη - εκεί βρίσκονταν ήδη το Curiosity και το InSight. Σκοπός του είναι να συλλέξει πληροφορίες για το αν έχει υπάρξει μικροβιακή ζωή στον Άρη και να εντοπίσει δείγματα, στα πλαίσια της προετοιμασίας για επανδρωμένες αποστολές. Διαθέτοντας προηγμένες κάμερες και μικρόφωνα, το Perseverance είναι το πρώτο rover που καταγράφει εικόνες και ήχους μιας προσγείωσης στον Άρη.

Ανυπομονούμε για το δικό του ηλιοβασίλεμα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu