Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Τι υποστηρίζουν οι οπαδοί της Επίπεδης Γης;

Πολιτισμοί του παρελθόντος αντιλαμβάνονταν την Γη ως έναν επίπεδο δίσκο. Με την εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης και μετέπειτα της τεχνολογίας, αποδείχθηκε πως πρόκειται για ένα σφαιρικό πλανήτη. Η εκδοχή αυτή είναι ευρέως αποδεκτή σήμερα, αλλά όχι απόλυτα!! Η θεωρία της Επίπεδης Γης έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας μάλιστα πολλούς και ένθερμους υποστηρικτές. Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με την οποιαδήποτε απόδειξη (υπάρχει πλήθος σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο). Θα επιχειρήσουμε μόνο να καταλάβουμε πώς περιγράφεται η Γη σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν πως είναι επίπεδη.

Τα μέλη της Κοινότητας της Επίπεδης Γης (Flat Earth Society) ισχυρίζονται πως προσπαθούν μέσα από sites, βίντεο, φόρουμ, συναντήσεις και προσφάτως παγκόσμια συνέδρια, να διαδώσουν την αλήθεια που οι ίδιοι ανακάλυψαν χάρη στο ανήσυχο πνεύμα τους και την αμφισβήτηση της δογματικής αυθεντίας της επιστήμης. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι τάξεις τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία και εκτιμούν πως εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διασημότητες, ή ακόμα και επιστήμονες, ασπάζονται την θεωρία τους, αλλά δεν το παραδέχονται δημόσια, διότι φοβούνται πως θα στοχοποιηθούν. Αδιαμφισβήτητα, οι περισσότεροι υποστηρικτές της Επίπεδης Γης βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ και στην Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχες ομάδες.

Το μοντέλο της Επίπεδης Γης

Θεμελιώδης συμφωνία όλων των υποστηρικτών της Επίπεδης Γης είναι το ότι η Γη δεν είναι σφαιρική, δημιουργώντας έτσι διαφορετικές εκδοχές για την πραγματική μορφή της. Η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα ζει σε έναν επίπεδο και σταθερό δίσκο με τον Αρκτικό Κύκλο στο κέντρο και τις ηπείρους να απλώνονται γύρω του. Το λεγόμενο "νότιο ημισφαίριο" αποτελεί τον εξωτερικό δακτύλιο με την Ανταρκτική, η οποία δεν είναι ήπειρος αλλά ένας περιμετρικός τοίχος πάγου ύψους 50 μέτρων (ο οποίος φρουρείται από τη NASA), να συγκρατεί τα νερά των ωκεανών. Ο ήλιος και η σελήνη είναι αντικριστές σφαίρες που κινούνται κυκλικά πάνω από την Γη, οδηγώντας στον κύκλο ημέρας/ νύχτας. Τα αστέρια είναι φώτα στον ουρανό. Επίσης, υπάρχει ένα αόρατο ουράνιο σώμα, το Αντιφεγγάρι (Antimoon) που κινείται ανάμεσα στον ήλιο και την σελήνη, και ευθύνεται για τις εκλείψεις. Η πιθανή ύπαρξη ενός θόλου που καλύπτει τον δίσκο αποτελεί την μεγαλύτερη εσωτερική διαφωνία της Κοινότητας. Στην Επίπεδη Γη δεν υπάρχει βαρύτητα, όλα τα αντικείμενα κινούνται προς τα κάτω λόγω της επιπεδότητας. 

Χάρτης Επίπεδης Γης

Γιατί η ανθρωπότητα πιστεύει ότι ζει σε σφαιρικό πλανήτη;

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της Επίπεδης Γης η καμπυλότητα είναι η μεγαλύτερη και πιο καλοστημένη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μας έπεισαν μέσα από ψεύτικες επιστημονικές αποδείξεις πως κατοικούμε σε μια απειροελάχιστη γωνιά του γαλαξία. Οι δορυφορικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την Γη ως σφαίρα και εικόνες από άλλους πλανήτες ή μακρινά σημεία του Σύμπαντος είναι αποτέλεσμα Photoshop. Οι αστροναύτες είτε δωροδοκούνται, είτε εξαπατώνται, είτε είναι ηθοποιοί. Τα πλάνα από την προσελήνωση γυρίστηκαν σε κινηματογραφικά στούντιο. Οι συσκευές GPS είναι τροποποιημένες για να μας παραπλανούν. H "συνωμοσία της καμπυλότητας της Γης" ενορχηστρώθηκε από τη NASA και άλλες παγκόσμιες κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα ακριβή κίνητρα δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά είναι πιθανώς οικονομικά και εξουσιαστικά.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι που, όταν επιτέλους έρχονται σε επαφή με την αλήθεια της Επίπεδης Γης, αρνούνται να την πιστέψουν ή την γελοιοποιούν, το κάνουν είτε επειδή έχουν τυφλωθεί ολικά από το σύστημα παιδείας, είτε επειδή δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ξεγελάστηκαν.  


Πώς προέκυψε η θεωρία;

Βασική αρχή της θεωρίας είναι ο καθένας να εμπιστεύεται τον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του. Ο κόσμος ερμηνεύεται μέσα από εναλλακτικές, επιστημονικές μεθόδους και πειράματα που στηρίζονται αποκλειστικά στις αισθητηριακές παρατηρήσεις. Συνήθης προτροπή των υποστηρικτών είναι "να κάνεις την έρευνά σου, μόνος σου". Η καθημερινή εμπειρία από την ζωή στη Γη υποδηλώνει πως είναι επίπεδη και σταθερή. Ο ορίζοντας είναι πάντα ευθεία και κανείς μας δεν νιώθει να κινείται. Για έναν οπαδό της θεωρίας η Γη θα είναι επίπεδη μέχρι να δει με τα μάτια του τον σφαιρικό μας πλανήτη..

Ο Mike Hughes σκοτώθηκε τον Φεβρουάριου του 2020 σε εκτόξευση αυτοσχέδιου πυραύλου με στόχο την απόδειξη της Επίπεδη Γης. 


*Ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την Flat Earth Society το "Behind the curve".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu