Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Ταξιδεύοντας για την τέχνη..

"Αν σου αρέσει η τέχνη, μην την ψάχνεις στα βιβλία. Πάρε το δισάκι σου και γύρνα τον κόσμο για να την δεις". Η συμβουλή αυτή προέρχεται από κάποιον διδάσκοντα της ιστορίας της τέχνης. Και μιλάει για μια εναλλακτική, διαδραστική, βιωματική σχέση με την τέχνη.

Τα μεγάλα μουσεία θεωρούνται οι "καθεδρικοί ναοί" της τέχνης. Αποτελούν παραδοσιακά αξιοθέατα τουριστικών προορισμών, και βρίσκονται στις περισσότερες must-see λίστες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μπορείς να δεις καλύτερα την Μόνα Λίζα ηλεκτρονικά, σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, παρά κοιτώντας το πραγματικό, μικρομεγέθες έργο πίσω από το προστατευτικό τζάμι και εν μέσω συνωστισμού στο Μουσείο του Λούβρου (αν ο στόχος σου είναι να παρατηρήσεις το έργο και όχι μόνο να φωτογραφηθείς μαζί του). Τα ταξίδια για την τέχνη, όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Είναι εξερεύνηση, προσωπική επαφή, αλλά και συμμετοχή στα έργα. Είναι η τέχνη ως εμπειρία.

Αναζητώντας Άγνωστη Τέχνη

Λίγο πολύ τα μεγάλα αριστουργήματα της ιστορίας της τέχνης μάς είναι γνωστά. Μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για αυτά από διάφορες πηγές, που εν μέρη έχουν περιορίσει την ανάγκη της δια ζώσης θέασης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η τέχνη είναι ένας τομέας πολύ ευρύτερος, κυριολεκτικά ανεξάντλητος! Εκατοντάδες μουσεία μικρότερου βεληνεκούς, με εκατομμύρια έργα ταλαντούχων δημιουργών και συλλογές εναλλακτικών κατηγοριών τέχνης μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικούς προορισμούς και να συστήσουν ολοκαίνουριες καλλιτεχνικές θεματικές. Αντίστοιχα, εκθέσεις σύγχρονων δημιουργών, δίνουν τον σημερινό σφυγμό της τέχνης και τις ανησυχίες που εκφράζουν οι καλλιτέχνες τώρα.

Η Collection de l'art brut στην Λωζάνη της Ελβετίας παρουσιάζει την μεγαλύτερη συλλογή έργων ψυχικά ασθενών.


Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα παρουσιάζει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε πρωτοποριακούς τομείς. Συγκεκριμένα υπάρχουν: τομέας Αρχιτεκτονική και Βιομηχανικός Σχεδιασμός, τομέας Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων Έργων, τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων.

Βιώνοντας Την Τέχνη Ως Εμπειρία

Με την σύγχρονη τέχνη να μετατρέπει όλο και περισσότερο τα έργα σε εμπειρία, η επίσκεψη στα μέρη που αυτά φιλοξενούνται γίνεται επιτακτική. Ήδη από τα τέλη του 20ου αιώνα οι παραδοσιακές μορφές τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική) έδωσαν χώρο σε νέες καλλιτεχνικές εκδοχές, που αναμόρφωσαν πλήρως το τι συνιστά έργο τέχνης. Σήμερα, με την Performance Art παρακολουθούμε την τέχνη εν δράσει, η Τέχνη της Γης (Land Art) και η Εφήμερη Τέχνη (Τemporary Αrt) μας καλεί να προλάβουμε τα έργα πριν εξαφανιστούν, οι Εγκαταστάσεις (Ιnstallations) και η Διαδραστική Τέχνη (Interactive Art) μέσα από πολυ-αισθητηριακές εκθέσεις μας επιτρέπει να γίνουμε μέρος του έργου. 


Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συνηθίζει να εντάσσει στο πρόγραμμά της και Φεστιβάλ Περφόρμανς αναδεικνύοντας τον τρόπο που η τέχνη χρησιμοποιεί το σώμα.


Το Louisiana Museum of Modern Art κοντά στην Κοπεγχάγη της Δανίας φιλοξενεί ένα από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama. 
Η εγκατάσταση αυτή δίνει σε όποιον βρίσκεται μέσα την αίσθηση του απείρου.


Η έκθεση πολυμέσων Van Gogh Alive, που έχει φιλοξενηθεί και στην χώρα μας, παρουσιάζει τα έργα του διάσημου ζωγράφου γεμίζοντας ολόκληρο τον χώρο με αυτά.

Ταξιδεύοντας Σε Μέρη Που Γεννήθηκε Τέχνη

Η τέχνη μπορεί να βρεθεί ακόμα και πέρα από τα δημιουργήματά της. Πολλά έργα έχουν εξυμνήσει περιοχές, φορτίζοντας τες ολόκληρες με την ατμόσφαιρά τους. Η λογοτεχνία αδιαμφισβήτητα έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα σε αυτό. Όμως και εικαστικοί έχουν συνδέσει το έργο τους με συγκεκριμένα σημεία, που μαγνήτισαν το βλέμμα τους χάρη στα ιδιαίτερα χρώματα, την μορφολογία ή το φως. Η επίσκεψη σε τέτοια μέρη λειτουργεί σαν περιήγηση στην έμπνευση ενός καλλιτέχνη.

Χάρτης με την διαδρομή του Δον Κιχώτη, όπως περιγράφεται στο βιβλίο.
Πολλοί λάτρεις του έργου πραγματοποιούν το ταξίδι του ήρωα.


Στο Giverny της Γαλλίας βρίσκεται η λίμνη με τα νούφαρα και την γέφυρα που αποτύπωσε ο ιμπρεσσιονιστής Claude Monet σε δεκάδες έργα του.

Η Έμπνευση Της Περιπλάνησης

Τα ταξίδια είναι συνηθισμένη πρακτική των καλλιτεχνών, θεωρώντας πως η περιπλάνηση θα προσφέρει έμπνευση για τη δημιουργία νέων έργων. Αξίζει να εστιάσουμε σε αυτή την σχέση τέχνης - έμπνευσης - ταξιδιού. Αυτό που μας διδάσκει η τέχνη είναι να προσεγγίζουμε διαφορετικά όσα βλέπουμε. Να παρατηρούμε και να εμπνεόμαστε. Γίνεται έτσι τρόπος ζωής και σκέψης. Θέασης του κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu