Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Πόσο εξελιγμένος είναι ο τεχνολογικός πολιτισμός των ανθρώπων;

Οι λάτρεις των ταινιών επιστημονικής φαντασίας μαγνητίζονται από τα ταξίδια στο ηλιακό σύστημα, ή ακόμη και ανάμεσα σε γαλαξίες. Θα μπορούσε, κάποια μέρα, αυτό να είναι μια πραγματικότητα για την ανθρωπότητα; 

Η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν ένα τεράστιο τεχνολογικό βήμα, ενώ αποστολές όπως αυτή της Προσελήνωσης, αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος εξελίσσεται. Είναι, όμως, αυτά τα επιτεύγματα σημαντικά αν τα τοποθετήσουμε σε κοσμικά μεγέθη; 

Η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών και η απορία για το πόσο εξελιγμένοι μπορεί αυτοί να είναι οδήγησε στην δημιουργία μιας κλίμακας για την μέτρηση της προόδου ενός πολιτισμού. Ο Σοβιετικός αστρονόμος, Nikolai  Kardeshev, πιστεύοντας πως οποιαδήποτε κοινωνία θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο βαθμό που η τεχνολογία και η ικανότητά της να χρησιμοποιεί ενέργεια θα της επέτρεπε, επινόησε το 1964, την λεγόμενη Κλίμακα Kardashev. Έτσι, σύμφωνα με αυτήν, οι πολιτισμοί κατατάσσονται με βάση την ενέργεια στην οποία έχουν πρόσβαση, καθώς όσο περισσότερη ενέργεια είναι ικανοί να ελέγξουν τόσο καλύτερη μπορεί να είναι η τεχνολογία τους. 

Στην αρχική εκδοχή, ορίστηκαν τρεις τύποι ή κατηγορίες υποθετικών πολιτισμών:

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ I: Το πρώτο επίπεδο, που ονομάζεται πολιτισμός Τύπου Ι, είναι ένας πολιτισμός που περιορίζεται στον πλανήτη του, μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει όλους τους ενεργειακούς πόρους που είναι διαθέσιμοι στον πλανήτη αυτό. Για αυτούς, η πυρηνική σύντηξη είναι πιθανώς παιδικό παιχνίδι, καθώς και η αξιοποίηση της αντιύλης. Άλλες πηγές ενέργειας από τη γεωθερμία σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν επίσης δεδομένες.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ II: Ο πολιτισμός Τύπου II ή αστρικός πολιτισμός έχει τον έλεγχο όλης της ενέργειας που είναι διαθέσιμη στο πλανητικό του σύστημα ή όλης της ενέργειας που εκπέμπει ο ήλιος του. Έχει την ικανότητα να αποικίσει πολλούς πλανήτες στο τοπικό ηλιακό σύστημα, με την ίδια ευκολία που αποικούνται όλες οι ήπειροι της Γης από τους ανθρώπους. 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ III:  Ο πολιτισμός Τύπου III ή γαλαξιακός πολιτισμός έχει πρόσβαση σε όλη την ενέργεια που είναι διαθέσιμη στον γαλαξία του. Η τεχνολογική τους ικανότητας μπορεί να είναι κάτι πέρα από την τρέχουσα κατανόησή μας και, ενδεχομένως, τη φαντασία μας.

Τύποι τεχνολογικών πολιτισμών

Στην πορεία, η κλίμακα τροποποιήθηκε πέρα από τις -μάλλον περιορισμένες- τρεις που ορίστηκαν αρχικά από τον Kardashev. Τα νέα επίπεδα περιλαμβάνουν τον πολιτισμό τύπου IV, που ελέγχει την ενέργεια στου σύμπαντός του, και τον τύπου V, που έχει πρόσβαση σε πόρους σε πολλαπλά σύμπαντα (εάν φυσικά αυτά υπάρχουν!).

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν έχουν βρει ακόμη κανένα στοιχείο παρατήρησης πολιτισμών τέτοιων τεχνολογικών επιπέδων. Η κλίμακα Kardashev είναι απλώς μια προτεινόμενη θεωρία για την αξιολόγηση πιθανών ειδών ζωής και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ακριβής. Κάποιοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι εφόσον δεν έχουμε κατανόηση άλλων πολιτισμών δεν μπορούμε να τους κατατάξουμε. 


Που κατατάσσονται οι άνθρωποι;

Στο φάσμα αυτής της κλίμακας ο υπάρχον ανθρώπινος πολιτισμός φαντάζει «βρέφος», καθώς υπολογίζεται πως δεν βρίσκεται καν στον Τύπο Ι. Έτσι, μια επιπλέον επέκταση δημιούργησε τον Τύπο 0.

ΤΥΠΟΣ 0:

Ένας Πολιτισμός Τύπου 0 είναι αυτός που δεν έχει ακόμη καταφέρει να αξιοποιήσει όλη την ενέργεια του πλανήτη του. Είναι, επομένως, μια υπο-παγκόσμια κοινωνία που εξάγει την ενέργεια και τις πρώτες ύλες του από ακατέργαστες οργανικές πηγές, χωρίς πλήρη πρόσβαση στους πόρους και χωρίς την δυνατότητα μετακίνησης έξω από τα όρια του πλανήτη.

Ο θεωρητικός φυσικός Michio Kaku υπολόγισε ότι οι άνθρωποι θα φτάσουμε στον πολιτισμό Τύπου Ι σε 100-200 χρόνια, στον πολιτισμό Τύπου ΙΙ σε μερικές χιλιάδες χρόνια και στον πολιτισμό Τύπου III είναι περίπου 100.000 έως ένα εκατομμύριο χρόνια. Αν, φυσικά, υπάρχει μέχρι τότε το ανθρώπινο είδος. 


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu