Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Είμαστε φτιαγμένοι από αστρική σκόνη!

"Οι άνθρωποι είμαστε ένα μέσο για να γνωρίσει το Σύμπαν τον εαυτό του. Κάποιο μέρος της ύπαρξής μας γνωρίζει ότι προερχόμαστε από εκεί. Και εκεί θέλουμε να επιστρέψουμε. Και μπορούμε, γιατί ο Κόσμος υπάρχει και μέσα μας. Είμαστε φτιαγμένοι από υλικά αστεριών". Με τα λόγια αυτά, ο διάσημος αστροφυσικός και πρωτοπόρος της εκλαϊκευμένης επιστήμης Carl Sagan, μέσα από την εκπομπή Cosmos πρότεινε την κοσμοθεωρία ότι ολόκληρη η Γη, αλλά και όλοι οι οργανισμοί που ζούμε σε αυτήν περιέχουμε μικροσκοπικά σωματίδια αστεριών. Έτσι, είμαστε -ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ- φτιαγμένοι από αστρική σκόνη!

Το σώμα ενός μέσου ανθρώπου αποτελείται από 7000 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άτομα. Δοκιμάστε να γράψετε αυτόν τον αριθμό σε ένα κομμάτι χαρτί: 7 με 27 μηδενικά πίσω του. Από τον τεράστιο αυτό αριθμό ατόμων το 62% είναι υδρογόνο. Το χημικό αυτό στοιχείο αποτελεί τον απλούστερο τύπο ατόμου και δημιουργήθηκε τη στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που αποτελούν το σώμα μας είναι ηλικίας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών! Τα υπόλοιπα 92 χημικά στοιχεία που συμπληρώνουν το ανθρώπινο σώμα, δημιουργήθηκαν κατά τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης και τις επιθανάτιες αστρικές εκρήξεις σουπερνόβα.

Ο Έλληνας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, στο βιβλίο του "Είμαστε αστρόσκονη" αναφέρει: "Αν κόψετε κάποιο λουλούδι, ή δοκιμάσετε ένα φρούτο, ή χαϊδέψετε το πρόσωπό σας, ακουμπάτε κάποιο άστρο. Γιατί όλα αυτά, κι οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω μας, είναι κομμάτια κάποιου άστρου. (...) Είμαστε, σε τελική ανάλυση, ένας αστρικός λαός που δημιουργήθηκε από στοιχεία τα οποία προήλθαν από τις εκρήξεις των άστρων, και που βομβαρδίζεται από τις κοσμικές ακτίνες των ίδιων αυτών εκρήξεων. Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα". 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου