Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Βασίλης Παλαιοκώστας: Πώς ένας επικηρυγμένος κατάφερε να εκδώσει βιβλίο;

Οι αδερφοί Παλαιοκώστα -αν μη τι άλλο- αποτελούν μία αξιοσημείωτη περίπτωση για τα ελληνικά εγκληματολογικά δεδομένα. Τα περιστατικά που φαίνεται να εμπλέκονται είναι δεκάδες. Ληστείες, απαγωγές, αποδράσεις.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθη -για τελευταία φορά- το 2006 και παρέμεινε στην φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, όταν και έγινε δεκτή η αίτηση του να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω προβλημάτων υγείας. 

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, από την άλλη,

στις 22 Φεβρουαρίου 2009, διέφυγε από τις φυλακές Κορυδαλλού, πραγματοποιώντας την δεύτερη θεαματική απόδραση με ελικόπτερο. Σήμερα, παραμένει δραπέτης και επικηρυγμένος για 1.000.000€ από την Ιντερπόλ. Ενόσω καταζητείται εξέδωσε το βιβλίο: "Μια φυσιολογική ζωή: Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου" (2019). 

Βιβλία που εξιστορούν παράνομες δράσεις έχουν εκδοθεί και στο παρελθόν. Σχετικό παράδειγμα το "Καταζητείται", του άλλοτε συνεργού του Παλαιοκώστα, Κώστα Σαμαρά. Αυτό που εντυπωσιάζει στο βιβλίο του Παλαιοκώστα είναι το γεγονός ότι εκδόθηκε, με τον ίδιο να παραμένει ασύλληπτος! 

Όπως αναφέρει η δικηγόρος του, Βίκυ Αγγελίδου στην παρουσίαση του βιβλίου, το κείμενο ήρθε στα χέρια της με έναν φάκελο που βρέθηκε στο γραφείο της. Εκτός από το στικάκι που το περιείχε, στον φάκελο βρισκόταν και μια ιδιόχειρη επιστολή του Παλαιοκώστα με το παλαμικό του αποτύπωμα, που την εξουσιοδοτούσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοσή του. Έτσι και έγινε, καθώς το 2019 οι Εκδόσεις των Συναδέλφων εξέδωσαν το βιβλίο, το οποίο έφτασε γρήγορα την πέμπτη έκδοση, και τις 11.000 πωλήσεις. Το 2021, μάλιστα, κυκλοφόρησε στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φυσικά, δεδομένων των συνθηκών, η γνησιότητα του κειμένου αποτελεί καίριο ζήτημα. Ο εκδοτικός οίκος αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του: "Εμείς στις Εκδόσεις των Συναδέλφων ούτε γραφολόγοι είμαστε, ούτε και έχουμε (προφανώς) κάποιο αρχείο αποτυπωμάτων, αλλά το κείμενο του βιβλίου, με τις τόσες λεπτομέρειες, που δεν μπορεί να γνωρίζει τρίτος, και το περιεχόμενο του κειμένου της επιστολής συνηγορούν στο γεγονός ότι είναι γνήσιο". Και πράγματι, η γλαφυρότητα των περιγραφών καθιστά την γνησιότητα του βιβλίου αυταπόδεικτη. 

Η παρουσίαση του βιβλίου

Πρόκειται για μία λεπτομερή μαρτυρία, μια βιωματική αφήγηση διαδοχικών ληστειών, αποδράσεων και δικών, αλλά και παρουσίαση ενός προσωπικού ηθικού κώδικα. Ο Βασιλής Παλαιοκώστας, δεν παραχώρησε ποτέ καμία συνέντευξη και δεν έχει απολογηθεί σε δικαστήριο για το σύνολο των κατηγοριών που τον βαραίνουν -η τελευταία του απόδραση έγινε μία μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του. Το βιβλίο λειτουργεί σαν μέσο για να ξεκαθαρίσει την δράση του.  Αρνείται πολλά από αυτά που του έχουν καταλογίσει οι διωκτικες αρχές, ενω περιγράφει με παραστατικότητα όσα διέπραξε.  Αναγνωρίζει πως λήστευε τράπεζες και έκανε απαγωγές, τονίζοντας πως στόχος του ήταν οι έχοντες πλούτο. Επιπλέον, αναφέρει πως ήταν μελημά του το να μην υπάρξουν απώλειες ζωής και δέχεται πως έχει τραυματίσει αστυνομικούς. Καταγγέλοντας επανειλημμένα το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και το σωφρονιστικό σύστημα, σχετίζει την παρανομία με την αντιεξουσιαστική δράση, καταδικάζοντας παράλληλα εγκλήματα όπως το εμπόριο ναρκωτικών και οι βιασμοί. Ο ίδιος δεν επικαλείται καμία φιλανθρωπική δράση, από αυτές που συχνά αναφέρονται για αυτόν, όπως δωρεές χρημάτων σε φτωχούς, που του δίνουν και το προσωνύμιο "Ρομπέν των Φτωχών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu