Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Τι σχέση έχει ο Σείριος με τις καυτές "σκυλίσιες μέρες" του καλοκαιριού;

Ο Σείριος είναι το λαμπρότερο αστέρι στο νυχτερινό ουρανό. Η υψηλή του φωτεινότητα και η σχετικά κοντινή απόσταση με την Γη (8,6 έτη φωτός) τον κάνει εύκολα ορατό και με γυμνό μάτι. Πρόκειται για ένα αστέρι με διπλάσια μάζα από τον δικό μας Ήλιο. Αν με κάποιο τρόπο τους τοποθετούσαμε δίπλα δίπλα, ο Σείριος θα έλαμπε 20 φορές περισσότερο.

Καθότι τόσο φωτεινός, ο Σείριος είχε παρατηρηθεί από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς και υπήρχε σε αστρονομικά αρχεία των Ελλήνων, των Πολυνήσιων και άλλων. Οι Αιγύπτιοι τον αποκαλούσαν «Άστρο του Νείλου», επειδή ξεκινούσε πάντα να εμφανίζεται στον ουρανό λίγο πριν ανέβει η στάθμη του ποταμού και έτσι πίστευαν πως προανήγγειλε τον ερχομό των πλημμυρών που θα έτρεφαν τα εδάφη τους. Οι Έλληνες τον ονόμαζαν «Αστέρι του Σκύλου», καθώς δεσπόζει στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός (Canis Major). Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Μέγας Κύων ήταν το κυνηγόσκυλο του Ωρίωνα που τον ακολουθούσε στις μάχες. Το όνομα Σείριος σημαίνει καυτός, και αυτό διότι φαίνεται να υπήρχε μία σχέση της εμφάνισης του με τον καλοκαιρινό καύσωνα, τα κυνικά καύματα όπως αποκαλούνταν, δηλαδή τις σκυλίσιες μέρες. 

Αστερισμός Μέγας Κύων

Σκυλίσιες μέρες είναι εκείνες οι καλοκαιρινές μέρες που η αφόρητα αποπνικτική ζέστη δυσκολεύει κάθε δραστηριότητα. Συχνά θεωρείται πως η ονομασία προέρχεται από το γεγονός ότι ακόμα και τα σκυλιά τις μέρες αυτές νιώθουν ανήμπορα να τρέξουν και μένουν συνέχεια ξαπλωμένα. Στην πραγματικότητα όμως, το όνομα δεν φαίνεται να σχετίζεται με την τεμπελιά των σκύλων, αλλά με τον αστερισμό του Μεγάλου Σκύλου. Όπως είχαν παρατηρήσει, το καυτό, άβολο κομμάτι του καλοκαιριού ερχόταν μετά την ηλιακή ανατολή του αστρικού συστήματος του Σείριου. Αυτό συμβαίνει στις αρχές Ιουλίου και διαρκεί 40 μέρες, δηλαδή έως τα μέσα Αυγούστου. Πίστευαν ότι η ζέστη προερχόταν από τον συνδυασμό του Ήλιου την ημέρα και του φωτεινού Σείριου τη νύχτα, που ανεβάζε την θερμοκρασία. Την περίοδο αυτή παρατηρούσαν επίσης ξηρασία και ξαφνικές καταιγίδες γι' αυτό ταυτίστηκε και με τον πυρετό, την κακή τύχη, ακόμα και την καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu