Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Γιατί η Ισλανδία δεν έχει κουνούπια;

Η Ισλανδία είναι αναμφίβολα μια από τις πιο ιδιαίτερες χώρες στον πλανήτη. Μεγάλοι καταρράκτες, θερμοπίδακες, ενεργά ηφαίστεια, Βόρειο Σέλας. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα που την ξεχωρίζει. Η Ισλανδία είναι η μόνη χώρα του πλανήτη μας που δεν υπάρχουν κουνούπια! Τα ενοχλητικά έντομα του καλοκαιριού αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο, μεταδίδοντας θανατηφόρες ασθένειες όπως η ελονοσία ή ο κίτρινος πυρετός. Τι τα κρατάει μακριά από το μικρό νησί του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού;  

Το κρύο θα ήταν μια πρώτη λογική απάντηση, καθώς είναι γνωστό πως τα κουνούπια κατά κανόνα χρειάζονται ζέστη και υγρασία για να αναπαραχθούν. Ωστόσο, έχει φανεί πως μπορούν να διαχειριστούν χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές του αρκτικού χειμώνα. Σε γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γροιλανδία, η Σκωτία ή η Δανία, τους θερινούς μήνες εμφανίζονται σμήνη κουνουπιών.

Όπως φαίνεται το ισλανδικό κλίμα δεν ευνοεί την αναπαραγωγή τους, όχι τόσο λόγω θερμοκρασίας αλλά λόγω αστάθιας και γεωμορφολογίας. Τα κουνούπια χρειάζονται στάσιμο νερό, όπως ρηχές λίμνες, για να γεννήσουν αυγά, τα οποία εκκολάπτονται σε ένα είδος προνύμφης. Σε αυτό το στάδιο απαιτείται να παραμείνουν για ένα διάστημα σε σταθερή θερμοκρασία, προκειμένου να τραφούν και να εξελιχθούν σε νύμφες, που ολοκληρώνοντας τον βιολογικό τους κύκλο θα μεταμορφωθούν σε κουνούπια. 

Στην Ισλανδία, αφ' ενός δεν υπάρχουν στάσιμα υδάτινα σώματα για να φιλοξενήσουν αυτόν τον κύκλο ανάπτυξης. Αφ'ετέρου, κατά την διάρκεια του έτους η Ισλανδία "παγώνει" και "ξεπαγώνει" τρεις φορές, έτσι οι μεταβολές της θερμοκρασίας δεν δίνουν στα κουνούπια τα χρονικά περιθώρια να αναπαραχθούν.  Επιπλέον, έχει υποστηριχθεί και η θεωρία ότι η χημική σύνθεση του νερού, των εδαφών και του γενικού οικοσυστήματος της Ισλανδίας περιέχει κάποιο στοιχείο που δεν είναι ευνοϊκό για τα κουνούπια. 

Οι εντομολόγοι, ωστόσο, προβλέπουν πως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των συνεχών κλιματικών αλλαγών, η εμφάνιση κουνουπιών στην Ισλανδία στο μέλλον αποτελεί πολύ πιθανό σενάριο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu