Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ποιος ειναι ο Banksy;

Ο Banksy είναι ο διασημότερος καλλιτέχνης της street art παγκοσμίως, με κάθε νέα του δημιουργία να προκαλεί εντυπώσεις. Η ταυτότητά του καλύπτεται από μυστήριο, καθώς έχει επιλέξει την ανωνυμία και κάθε προσπάθεια από διάφορα μέσα να αποκαλυφθεί είναι -τουλάχιστον προς στιγμήν- ανεπιτυχής. 

Το έργο του έχει ένα πολύ προσωπικό ύφος. Χρησιμοποιεί κατά

κανόνα την τεχνική του stencil, ενσωματώνει λογοπαίγνια και σάτιρα και φαίνεται να προτιμά ορισμένες φιγούρες-σύμβολα, όπως οι αρουραίοι, οι πίθηκοι, αλλά και οι αστυνομικοί. Σταθερά στόχος του είναι να επικρίνει το πολιτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, τις ανισότητες, τον πόλεμο.


Οι λιγοστές του εμφανίσεις 

Ο Banksy γεννήθηκε στο Bristol την Μεγάλης Βρετανίας, ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη του δρόμου από τα μαθητικά του χρόνια και εμφανίστηκε στις αρχές του 1990 με τους DryBreadzCrew, μια νεοσύστατη ομάδα γκραφιτάδων. Στην αρχή της καλλιτεχνικής του παρουσίας υπέγραφε ως Robin Banx, σύντομα όμως υιοθέτησε το ψευδώνυμο Banksy. Το 1995 το βρετανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Shadow People, παρουσίασε τον νεαρό τότε Banksy και την δουλειά του, χωρίς όμως να δείχνει το πρόσωπό του. Στην σύντομη και σπάνια αυτή συνέντευξη, μιλά για την επαναστατικότητα του γκράφιτι και επικρίνει τον επιτηδευμένο τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος της τέχνης. 


Ο πίνακας που ο Banksy τοποθέτησε 
στην Tate Britain
Το 2003 ο Banksy εμφανίστηκε και πάλι, όταν μπήκε στην Tate Britain καμουφλαρισμένος και τοποθέτησε παράνομα έναν πίνακά του στον τοίχο του μουσείου. Με αυτήν την κίνηση έγινε πρώτη είδηση και πέρασε στην ιστορία. Μέχρι το 2005 μπήκε και σε άλλα μεγάλα μουσεία για να αφήσει πίνακες, όπως στην Νέα Υόρκη και το Παρίσι, αποκτώντας παγκόσμια δημοτικότητα. Με τις δράσεις αυτές συνδύασε τα χαρακτηριστικά ενός επαναστατικού καλλιτέχνη και ενός ακτιβιστή. 

Την περίοδο αυτή φαίνεται πως ήθελε να μοιραστεί με το κοινό την ιστορία του. Έτσι, αποτύπωσε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και χρησιμοποιεί την τέχνη, στο βιβλίο Wall and Piece (Ραδιενεργά Γκράφιτι), που επιμελήθηκε ο ίδιος και κυκλοφόρησε το 2005. 

Η ταυτότητα του συνέχισε να απασχολεί τα media, που δημιουργούσαν συχνά αφιερώματα για τη ζωή και τη δράση του, συνήθως παρουσιάζοντας άλλους καλλιτέχνες του δρόμου και συνεργάτες του. Ντοκιμαντέρ για τον Banksy ξεκίνησε να φτιάχνει και ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, ονόματι Thierry Guetta. Μέσω κοινού κύκλου, ήρθαν σε επαφή, και το ντοκιμαντέρ κατέληξε να γυριστεί με σκηνοθέτη τον ίδιο τον Banksy και κυκλοφόρησε το 2010 με τον τίτλο Exit Through the Gift Shop. Και πάλι με κουκούλα και σκίαση στο πρόσωπό του σε όλη τη διάρκεια τω λήψεων, ο καλλιτέχνης πρόσφερε στο κοινό την καλύτερη εικόνα του κόσμου και του έργου του που έδωσε ποτέ. 

Τελικά έχει σημασία το ποιος είναι;

Οι εικασίες για το όνομα του έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολλές. Ίσως ονομάζεται Robin Gunningham, και είναι το ίδιο πρόσωπο με τον σχετικά άγνωστο εικονογράφο που κατάγεται από το Bristol. Ίσως είναι ο Robert Del Naja, μέλος του συγκροτήματος Massive Attack. Ίσως δεν μάθουμε ποτέ το όνομα του, γιατί ίσως δεν χρειάζεται. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι θαυμαστές του έργου του δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Η ανωνυμία και η ελευθερία που αυτή συνεπάγεται, αποτυπώνει μια αρχή που εξαρχής πρέσβευε η τέχνη του δρόμου. Μια τέχνη που κατά κανόνα κρατούσε κρυφούς τους δημιουργούς διότι ήταν παράνομη, και αντιδραστική. Που μάλλον δεν συμβαδίζει καν με τις πωλήσεις έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu