Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Ιστορία του τουρισμού: Πώς ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε για αναψυχή;

Το να περνάς χρόνο μακριά από το σπίτι σου χαλαρώνοντας και γνωρίζοντας νέα μέρη είναι αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων. Παράλληλα, στην εποχή μας, ο τουρισμός αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές βιομηχανίες στον κόσμο και ο αντίκτυπός του γίνεται εμφανής από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική. Ταξίδευαν πάντα οι άνθρωποι για αναψυχή ή είναι ένα φαινόμενο των ημερών μας;

Ταξίδια σε προορισμούς με σημαντικά αξιοθέατα οργανώνονταν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, και στόχο είχαν κυρίως την ανάδειξη ιστορικών τοποθεσιών αναγνωρισμένης πολιτιστικής σημασίας, και δευτερευόντως αφορούσαν παραλιακά θέρετρα. Τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, για παράδειγμα, υπήρξαν τουριστικοί προορισμοί για Έλληνες και Ρωμαίους.

Ο τουρισμός, όμως, με την σύγχρονη έννοια των υπηρεσιών και των εμπειριών, έχει τις ρίζες του στον 17ο αιώνα, και σε αυτό που οι νέοι ευγενείς από χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης ονόμαζαν Grand Tour: ένα ταξίδι στην Ευρώπη, που συνήθως κάλυπτε τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, με κύριο σκοπό την εξερεύνηση της ιστορίας, της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θεωρήθηκε για την εποχή ένας τέλειος τρόπος για να μορφωθεί κάνεις. Σταδιακά η μόδα εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Αμερική.

Η Βιομηχανική Επανάσταση που ακολούθησε, προκάλεσε σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές μεταρρυθμίσεις. Μέσα σε αυτές και ο τουρισμός. Μεγάλες, αναπτυσσόμενες πόλεις έγιναν νέοι προορισμοί και μεσαίες, κοινωνικές τάξεις νέοι τουρίστες. Οι εξελίξεις στον τομέα των μεταφορών ήταν επίσης καταλυτικές, καθιστώντας τα τα ταξίδια πιο άνετα, πιο γρήγορα και πιο οικονομικά. Αφ' ενός οι άνθρωποι μπορούσαν πια να ταξιδεύουν με τρένα και ατμόπλοια, αφ' ετέρου οι βελτιώσεις στις μεταφορές εμπορευμάτων συνέβαλαν στη γέννηση της αναψυχής και διαφόρων μορφών ψυχαγωγίας. Την εποχή αυτή δημιουργήθηκαν και τα πρώτα ταξιδιωτικά γραφεία, με πρωτοπόρο το Thomas Cook & Son. Πρόσφερε εκδρομές και διακοπές για γκρουπ, που περιελάμβαναν εισιτήρια μεταφοράς, διαμονής και φαγητό.

Η επόμενη μεγάλη τουριστική έκρηξη έγινε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, όταν τα αεροπορικά ταξίδια σταδιακά έγιναν προσιτά στο ευρύ κοινό. Η αερομεταφερόμενη περιήγηση σε ηλιόλουστους παράκτιους προορισμούς έγινε η βάση μιας τεράστιας ετήσιας "μετανάστευσης" από τη Βόρεια Ευρώπη στη Μεσόγειο, που γρήγορα επεκτάθηκε και σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων. Η ιστορία συνεχίζεται με τις πτήσεις χαμηλού κόστους, την ύπαρξη εναλλακτικών καταλυμάτων, την διάδοση των ταξιδιωτικών εμπειριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu