Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Διανύοντας τον ιερό Δρόμο του Αγίου Ιακώβου

Κατά τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού τα προσκυνήματα αποτέλεσαν διαδεδομένη μέθοδο για τους πιστούς να πάρουν ευλογία και συγχώρεση αμαρτιών. Αναδείχθηκαν τρεις ιερές οδοί που οδηγούσαν στα σημαντικότερα προσκυνήματα. Η πρώτη ήταν προς τον τάφο του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η δεύτερη στον Πανάγιο Τάφο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και η τρίτη στα λείψανα του Αποστόλου Ιακώβου στην Ιβηρική χερσόνησο, που μέχρι σήμερα προσελκύει επισκέπτες.

Ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου (Camino de Santiago) έχει ως τερματικό σημείο το λεγόμενο Κομποστέλα, που σημαίνει ο αγρός του αστεριού, καθώς σύμφωνα με την παράδοση τα λείψανα του Αποστόλου ήταν θαμμένα στον αγρό όπου έλαμπε ένα αστέρι.  Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μόνο μία διαδρομή, αλλά ένα δίκτυο διαδρομών, εκατοντάδων σε πολλές περιπτώσεις χιλιομέτρων. 

Την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα γνώρισε κατά τον Μεσαίωνα. Τον 14ο αιώνα τον Δρόμο διέτρεχαν πάνω από ένα εκατομμύριο προσκυνητές τον χρόνο, φέροντας ως σύμβολο τους το κοχύλι (κεντρική φωτογραφία). Ο καθένας ξεκινούσε από το σπίτι του για να φτάσει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου που έχει χτιστεί στην Κομποστέλα. Αυτό ευθύνεται και για τις διαφορετικές διαδρομές που υιοθετήθηκαν.

Χάρτης διαδρομών 

Σήμερα οι επισκέπτες επιλέγουν να διανύσουν τον Δρόμο του Αγίου Ιακώβου και για άλλους λόγους, εκτός του θρησκευτικού του νοήματος. Μερικοί τον περπατούν για φυσική κατάσταση και ως προσωπικό στόχο την σωματική υγεία. Άλλοι εστιάζουν στα ψυχικά οφέλη της αποσύνδεσης από την καθημερινή τους ζωή, με στόχο να αποκτήσουν γαλήνη και αυτο-ανάπτυξη. Για πολλούς, είναι και μια ευκαιρία να καθαρίσουν το κεφάλι τους ή να νιώσουν μια σύνδεση με τη φύση.

Ο καθένας επιλέγει την διαδρομή που θα ακολουθήσει με βάση διάφορα κριτήρια, όπως η ευκολία πρόσβασης, ο καιρός ή το τοπίο. Για παράδειγμα, το Camino Frances είναι σε αρκετά τμήματα ορεινό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πορτογαλικής παράκτιας οδού είναι κοντά στη θάλασσα. Επίσης κάποιοι θέλουν να περπατήσουν όλη τη διαδρομή από την αρχή μέχρι το τέλος και άλλοι το κάνουν τμηματικά.


  • Λεπτομέρειες και συμβουλές για την ιερή οδό αποτυπώθηκαν στο χειρόγραφο του 12ου αιώνα Codex Calixtinus. Σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιγραφές της διαδρομής, και έθιμα των κατοίκων της περιοχής. 

  • Ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου και το προσκύνημα αποτελεί το θέμα του πρώτου βιβλίου που ολοκλήρωσε ο διάσημος συγγραφέας Paulo Coehlo, Το Ημερολόγιο ενός μάγου.

  • Το 1985 όλη η διαδρομή αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου