Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Φινλανδία: Γιατί η "πιο ευτυχισμένη χώρα του πλανήτη" έχει υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών;

Η Φινλανδία θεωρείται μια από τις καλύτερες χώρες για να ζεις. Προσφέρει στους πολίτες της ασφάλεια, καλή υγειονομική περίθαλψη, καλή εκπαίδευση, ικανοποιητικούς μισθούς. Εξού και τα πρωτεία της χώρας στις ετήσιες κατατάξεις ευτυχίας.

Ασύμβατο, όμως, φαίνεται το γεγονός ότι η Φινλανδία αποτελεί και ένα έθνος που  συνδέεται με αυτοκτονίες και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα ποσοστά άρχισαν να ανεβαίνουν από το 1945, όταν πολλοί άνδρες επέστρεψαν από τα μέτωπα του πολέμου τραυματισμένοι, αφήνοντας σημαντικό αντίκτυπο στη χώρα. Μέχρι και σήμερα τα ποσοστά αυτοκτονιών παραμένουν υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Φινλανδία κατέχει και το υψηλότερο ποσοστό ψυχικών ασθενειών στην ΕΕ, με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό ως τις δύο συχνότερες. 

Το μεγάλο μειονέκτημα της χώρας, που επιδρά στην διάθεση και την υγεία των κατοίκων φαίνεται να είναι το κλίμα. Συσχέτιση έχει βρεθεί μεταξύ των περιστατικών αυτοκτονίας και της μειωμένης ηλιακής ακτινοβολίας από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Αρκετοί, όμως, συνδέουν τα ποσοστά και με την ιδιοσυγκρασία των Φινλανδών, που περιγράφονται λιγομίλητοι, και επιρρεπείς στη μελαγχολία, αντιμετωπίζοντας τις δημόσιες εκδηλώσεις χαράς με καχυποψία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αυτοκτονίες στη Φινλανδία έχουν μειωθεί στα μισά επίπεδα από το 1990. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια πολυετή προσπάθεια αποστιγματοποίησης και υποστήριξης όσων κινδυνεύουν, μέσα από την  ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu