Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Η ευφορία του δρομέα: Μπορείς να μαστουρώσεις από το τρέξιμο;

Όταν ξεκινήσετε την έντονη σωματική άσκηση, η αναπνοή σας γίνεται πιο βαριά, ο σφυγμός σας επιταχύνεται και το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες. Οι λειτουργίες αυτές μπορούν να σας βάλουν σε μια βραχείας διάρκειας, βαθιά ευφορική κατάσταση. Η λεγόμενη "ευφορία του δρομέα" ή runner's high, προκαλεί συναισθήματα έντονης ευτυχίας, ικανοποίησης και χαλάρωσης. Συχνά συνδέεται με το τρέξιμο, αλλά μπορεί να συμβεί και μετά από άλλους τύπους αερόβιας άσκησης. 

Μελέτες έχουν συνδέσει την αίσθηση αυτή με την έκκριση ενδοκανναβινοειδών, δηλαδή βιοχημικών ουσιών, παρόμοιων με την κάνναβη, που παράγονται φυσικά από το σώμα. Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα τους στην κυκλοφορία του αίματος και μόλις συναντούν νευροτροποποιητές οι οποίοι βελτιώνουν τη διάθεση προάγουν βραχυπρόθεσμα ψυχοτρόπα αποτελέσματα, όπως μειωμένο άγχος και αισθήματα ηρεμίας.

Φυσικά, δεν βιώνουν όσοι τρέχουν ή ασκούνται έντονα αυτήν την ευφορία. Πρόκειται άλλωστε για μια εμπειρία πολύ υποκειμενική. Πιστεύεται πως πρόκειται για κάτι σχετικά σπάνιο, που χρειάζεται πολλά χιλιόμετρα για να επιτευχθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου