Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Είναι "φυσιολογικό" να υπάρχουν ομοφυλόφιλα άτομα;

Λίγες πτυχές της ανθρώπινης βιολογίας είναι τόσο περίπλοκες όσο ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Γεννιέσαι γκέι ή πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να "διδαχθεί"; Θεωρείται φυσιολογικό ή αποτελεί έναν αποκλείνοντα προσδιορισμό; Η επιστήμη δεν δείχνει μεγάλο ζήλο στο να τεκμηριώσει με ακρίβεια τα όρια της σεξουαλικής συμπεριφοράς και αυτό γιατί θεωρεί τις διάφορες παραλλαγές της ένα φυσικό μέρος της ποικιλομορφίας μας ως είδος.

Η πιθανολογούμενη ύπαρξη  ενός «γκέι γονιδίου», υπέρ του ισχυρισμού ότι οι μη ετεροφυλόφιλοι γεννιούνται με διαφορετικό προσανατολισμό, δεν επιβεβαιώθηκε από κάποια έρευνα. Κάτι τέτοιο όμως, στην πραγματικότητα, δεν χρήζει επιβεβαίωσης. Η ομοφυλοφιλία ή η αμφιφυλοφιλία απαντάται σε περίπου 1500 είδη, μεταξύ αυτών τα πρόβατα και τα άλογα, και υπολογίζεται πως αφορά το 10% του πληθυσμού τους, ποσοστό που αντιστοιχεί και στους ανθρώπους. Επιπλέον, πρόκειται για συμπεριφορά που εμφανίζεται διαχρονικά και καθολικά σε όλες τις φυλές.

Η πεποίθηση πως η ομοφυλοφιλία είναι προβληματική σεξουαλική συμπεριφορά οδήγησε στο να ταξινομείται στις ψυχικές νόσους για δεκαετίες, επιβάλλοντας -ανεπιτυχείς- θεραπείες μεταστροφής. Σήμερα, έχει κοπεί η σύνδεση με τις ψυχικές διαταραχές και σε σημαντικό κομμάτι του Δυτικού κόσμου έχει μειωθεί το στίγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου