Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Παλαί Ιντεάλ: Ένα γαλλικό παλάτι διαφορετικό από όλα τα άλλα

Το εντυπωσιακό Palais Ideal χτίστηκε από έναν και μόνο άνθρωπο! Ο δημιουργός του, Ferdinand Cheval, εργαζόταν ως ταχυδρόμος και αφιέρωσε 33 χρόνια για να το κατασκευάσει, χωρίς μάλιστα να έχει οικοδομικές γνώσεις ή εμπειρία.

Ο Cheval γεννήθηκε στο χωριό της Γαλλίας Charmes, το 1836. Ως παιδί μιας φτωχής, αγροτικής οικογένειας ξεκίνησε από μικρή ηλικία να εργάζεται με τον πατέρα του, εγκαταλείποντας το σχολείο. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως φούρναρης, και το 1878 έγινε ταχυδρόμος στο χωριό Hauterives, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του. Λόγω της ιδιότητας του ταχυδρόμου, καθημερινά διένυε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα. Σε μια τέτοια διαδρομή φαίνεται να δόθηκε η αφορμή για την κατασκευή του Παλατιού του. Ο ίδιος αναφέρει: 


''Περπατούσα πολύ γρήγορα όταν το πόδι μου σκόνταψε σε κάτι που με έστειλε λίγα μέτρα μακριά, ήθελα να μάθω τι ήταν. Σε ένα όνειρο είχα χτίσει ένα παλάτι, σαν κάστρο ή σπήλαιο, δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς… Δεν είπα σε κανέναν για αυτό από φόβο να μην γελοιοποιηθώ και νιώσω άσχημα για τον εαυτό μου. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, όταν είχα σχεδόν ξεχάσει το όνειρό μου, όταν δεν το σκεφτόμουν καθόλου, το πόδι μου μου το θύμισε. Το πόδι μου σκόνταψε σε μια πέτρα που σχεδόν με έκανε να πέσω. Ήθελα να μάθω τι ήταν… Ήταν μια πέτρα με τόσο περίεργη μορφή, την έβαλα στην τσέπη μου για να την θαυμάσω αργότερα με την ησυχία μου. Την επόμενη μέρα, πήγα στο ίδιο σημείο. Βρήκα περισσότερες πέτρες, ακόμα πιο όμορφες, τις συγκέντρωσα σε ένα σημείο και τις κοιτούσα με απόλαυση. Είπα στον εαυτό μου: αφού η Φύση είναι πρόθυμη να ασχοληθεί με την γλυπτική, εγώ θα ασχοληθώ με την τοιχοποιία και την αρχιτεκτονική''. 


Ο Cheval ξεκίνησε να χτίζει το Palais Ideal το 1879 στον ελεύθερο του χρόνο, χωρίς καμία βοήθεια, στον κήπο του σπιτιού του. Μάζευε πέτρες καθημερινά, κατά την διάρκεια της διαδρομής του για την διανομή της αλληλογραφίας. Αρχικά κρατούσε τις πέτρες στις τσέπες του, αργότερα λόγω της ποσότητας χρειάστηκε καλάθι, και στην συνέχεια χρησιμοποίησε χειράμαξα. Συχνά εργαζόταν τη νύχτα, υπό το φως μιας λάμπας λαδιού. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε γνώσεις αρχιτεκτονικής ή κατασκευής κτηρίων εφηύρε έναν τρόπο να τοποθετεί τσιμέντο επάνω σε μεταλλικό σκελετό, ώστε να δώσει μορφή στο παλάτι, που είχε ονειρευτεί. Καθώς αποτελούσε έναν ''ερασιτέχνη αρχιτέκτονα'' δείχνοντας ιδιαίτερο μάλιστα πάθος για το δημιούργημά του, στα χρόνια που έχτιζε το παλάτι δεχόταν κριτική και εμπαιγμούς από τους κατοίκους του χωριού, που τον χαρακτήριζαν παράφρονα λόγω της επίμονης ενασχόλησής του. 

Χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρώσει τους εξωτερικούς τοίχους, και στην συνέχεια ασχολήθηκε με τον διάκοσμο και το εσωτερικό. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1912 με τις διαστάσεις του Παλατιού να βρίσκονται στα 26 μέτρα μήκος και 10 μέτρα ύψος. 




Το Palais Ideal είναι ένα αρχιτεκτόνημα που δύσκολα μπορεί κάποιος να κατατάξει στιλιστικά, κάτι άλλωστε που του προσθέτει επιπλέον ενδιαφέρον. Στοιχεία που φαίνεται να επηρέασαν τον Cheval αισθητικά ήταν οι επαύλεις του Παρισιού, όπου είχε ταξιδέψει το 1878, η αρχιτεκτονική της Αλγερίας, όπου είχε υπηρετήσει στον στρατό, και εικόνες περιοδικών που έφταναν στα χέρια του. Επιπλέον, είναι εμφανές ότι αντλούσε έμπνευση από τον Χριστιανισμό και τον Ινδουϊσμό, ενσωματώνοντας στο κτήριο ναούς και θρησκευτικές παραστάσεις. Ωστόσο το Palais Ideal, κατά κύριο λόγο, χαρακτηρίζεται από την μυθολογική του ατμόσφαιρα. Αγάλματα που μοιάζουν με στρουθοκαμήλους, ελέφαντες και πελεκάνους, μορφές όπως γίγαντες και νεράιδες έχουν βρει το δικό τους παλάτι στην μέση ενός ανθηρού κήπου. Το Palais Ideal μοιάζει να βρίσκεται σε έναν ''ενδιάμεσο κόσμο'', μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας. 



Με την ολοκλήρωση του Palais Ideal, o Cheval εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί εκεί. Καθώς όμως αυτό ήταν αντίθετο στην γαλλική νομοθεσία, αφιέρωσε άλλα 8 χρόνια για να δημιουργήσει με την ίδια τεχνοτροπία ένα μαυσωλείο για τον ίδιο, στα κοιμητήρια του Hauterives. Το ονόμασε ''Μνήμα της Σιωπής και της Αιώνιας Ανάπαυσης''. Πέθανε στις 9 Αυγούστου 1924, έναν χρόνο αφότου είχε ολοκληρώσει το μαυσωλείο του, και τάφηκε εκεί. 







Στους τοίχους του μαυσωλείου είναι γραμμένο το μήνυμα του Cheval: 

''Δεν ήμουν χτίστης, ποτέ δεν είχα χειριστεί κάποιο μυστρί, δεν ήμουν γλύπτης. Η σμίλη ήταν άγνωστη για μένα, για να μην αναφέρω την αρχιτεκτονική, έναν τομέα στον οποίο παρέμεινα εντελώς ανίδεος. Όσα μπορείς να δεις, περαστικέ, είναι το έργο ενός χωρικού, ο οποίος από ένα όνειρο δημιούργησε την βασίλισσα του κόσμου''. 

Λίγο πριν τον θάνατό του, ο Cheval κέντρισε το ενδιαφέρον της Παριζιάνικης Avant Garde, καθώς δημιουργοί όπως ο Andre Breton και ο Pablo Picasso, επισκέφτηκαν το Palais Ideal και εντυπωσιάστηκαν. Το 1932 ο Max Ernst δημιούργησε ένα collage με τίτλο ''Ο ταχυδρόμος Cheval''.


To 1969 το Palais Ideal ανακηρύχθηκε επίσημο πολιτιστικό μνημείο και τέθηκε υπό την προστασία του γαλλικού κράτους. Σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο της Γαλλίας με χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, να φτάνουν στο χωριό Hauterives, 30 χιλιόμετρα νότια της Λυόν, μόνο για να το επισκεφτούν. 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα



Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu