Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Γιατί ασχολούμαστε με την προσωπική ζωή διάσημων προσώπων;

Καθημερινά δημοσιεύονται νέα για την προσωπική ζωή τραγουδιστών, ηθοποιών, μοντέλων, αθλητών, μελών βασιλικών οικογενειών ή ακόμα και ανθρώπων που είναι διάσημοι χωρίς κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα. Συχνά κατηγορούμε τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά ή τις εκπομπές που αναλύουν το αν κάποιες διασημότητες μάλωσαν μεταξύ τους, αν διατηρούν καλές σχέσεις με πρώην συντρόφους τους, αν έκαναν κάποια αλλαγή στην εμφάνιση τους και πολλές ακόμη ασήμαντες ουσιαστικά λεπτομέρειες. Εμείς, όμως, γιατί αφιερώνουμε χρόνο για να ενημερωθούμε για ανθρώπους που, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε; Γιατί παρακολουθούμε εικόνες από την καθημερινότητα τους, γιατί συζητάμε για όσα συμβαίνουν στην showbiz; 

Νομίζουμε Ότι Τους Γνωρίζουμε 


Αρχικά, για πολλούς από τους ανθρώπους που εμφανίζονται συχνά στα «κοσμικά», μας δημιουργείται η εντύπωση ότι τους γνωρίζουμε. Δίνουν συνεντεύξεις και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες και σχέσεις, σε πολλές περιπτώσεις επειδή το να αποκτήσουν μια πιο «προσωπική σχέση» με το κοινό θεωρείται απαραίτητο για την δουλειά τους. 

Από την πλευρά του το κοινό, συλλέγοντας, έστω και περιστασιακά, πληροφορίες για την ζωή τους, καταλήγει να νιώθει οικειότητα με την εικόνα τους, και να τους εντάσσει στον κοινωνικό του περίγυρο. Ενεργοποιούνται ακόμη και συναισθηματικοί μηχανισμοί που βιώνει κανείς με πραγματικούς φίλους και συγγενείς, συμπάθειες ή αντιπάθειες, οι οποίες φυσικά είναι πλασματικές καθώς στερούνται αμοιβαιότητας. 

Αν δεχτούμε πως υπάρχει μια έμφυτη περιέργεια των ανθρώπων για την ζωή των άλλων, η εντύπωση πως γνωρίζουμε προσωπικά κάποια διάσημα πρόσωπα μας κάνει να ασχολούμαστε με τις ζωές τους όπως θα ασχολούμασταν με την ζωή κάποιου φίλου μας ή κάποιου γείτονα που μπορεί απλά να έχουμε ακουστά. 


Όλοι Θα Θέλαμε Να Είμαστε Διάσημοι 


Σύμφωνα με μια μερίδα ψυχολόγων, ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, η ιδέα του να είμαστε διάσημοι είναι δελεαστική σε όλους μας. Θεωρούμε πως αν είμαστε δημοφιλείς, οι άνθρωποι θα μας θαυμάζουν και θα μας εκτιμούν πριν καν μας συναντήσουν, ότι η γνώμη μας θα έχει βαρύτητα, όλοι θα μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν. Μας δελεάζει η ιδέα του να μας θεωρούν όλοι σημαντικούς, επειδή πιθανότατα σε στιγμές όλοι έχουμε νιώσει ασήμαντοι και συνδέεται με την ανάγκη μας να αναγνωριστεί η αξία μας και να μας δείξουν προσοχή. 

Μερικοί άνθρωποι παρακολουθούν την ζωή διάσημων προσώπων, ή ταυτίζονται μαζί τους σε απόψεις και επιλογές σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μια παρόμοια ζωή. Αντίθετα, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μάθουν δυσάρεστα γεγονότα της ζωής των διασήμων επιχειρώντας να κατευνάσουν αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν από το ότι δεν είναι εκείνοι στην θέση τους. 


Τους Θεωρούμε Παράδειγμα Προς Μίμηση 


Η έννοια των «celebrities» είναι σχετικά πρόσφατη, ωστόσο το ενδιαφέρον των ανθρώπων για ιστορίες προσώπων που θεωρείται ότι υπερβαίνουν την φυσιολογική ζωή μάλλον δεν είναι καινούριο. Θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε κοινά στοιχεία ακόμα και στην μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας, όπου ο ανθρωπομορφισμός και οι ταραχώδεις ζωές των θεών ήταν από τα κεντρικότερα χαρακτηριστικά, και κινούσαν συνέχεια το ενδιαφέρον του κόσμου. 

Ως μέλη κοινωνικών ομάδων, η τάση να εντυπωσιαζόμαστε από όσους ξεχωρίζουν και «βρίσκονται στην κορυφή» φαίνεται να είναι καθολική. Θέλουμε να μαθαίνουμε για την ζωή διασημοτήτων, γιατί θεωρούμε πως δεν είναι συνηθισμένη και πιστεύουμε πως αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους, ίσως κάνουμε και την δική μας πιο ενδιαφέρουσα. Συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που κατέχουν τον κοινωνικό ρόλο που επιθυμούμε να κατέχουμε οι ίδιοι και ενδιαφερόμαστε για όσα τους συμβαίνουν επειδή τους θεωρούμε πρότυπα. Εστιάζουμε ακόμα και σε ασήμαντες λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους, διότι αισθανόμαστε πως η ύπαρξη κοινών στοιχείων με κάποια διάσημη προσωπικότητα θα προσδώσει κύρος και σε εμάς τους ίδιους. 




Τι Σημαίνουν Οι Διασημότητες Της Εποχής Μας Για Την Κοινωνία Μας; 


Στην εποχή μας είναι πολλοί άνθρωποι που πασχίζουν να είναι διάσημοι. Η προσπάθεια για απόκτηση φήμης είναι ένα σημάδι ότι μια συνηθισμένη ζωή φαντάζει λίγη. Φαίνεται πιο σημαντικό να είναι κανείς διάσημος για αυτό που κάνει, παρά ικανός ή ταλαντούχος σε αυτό, καθώς η διασημότητα είναι συνυφασμένη με την καταξίωση και την επιτυχημένη ζωή. 

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πράγματι καταφέρνουν να γίνουν διάσημοι στο ευρύ κοινό, έστω και παροδικά. Και αφού πάντα υπήρχαν πρότυπα και, λογικά, πάντα θα υπάρχουν, έχει σημασία να δούμε στην δική μας εποχή ποιοι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν και τι είδους ζωή βρίσκεται στην κορυφή. Από τους δεκάδες, λοιπόν, celebrities που κατακλύζουν την «επικαιρότητα» και τις αρχικές σελίδες βλέπουμε την ανάγκη της κοινωνίας να διασκεδάζει, να φαίνεται όμορφη, να δείχνει πλούσια. 

Πώς θα ήταν άραγε η κοινωνία μας αν διάσημα πρόσωπα ήταν αγρότες που φροντίζουν με συνέπεια τα χωράφια τους ώστε να παραχθεί τροφή, ή γιατροί που αφιερώνουν δεκαετίες στην έρευνα ώστε να εξαλειφθεί μια ασθένεια ή δάσκαλοι που διδάσκουν τους μαθητές τους να σκέφτονται; 

Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu