Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Η εντυπωσιακή διαφήμιση του πρώτου Mac υπολογιστή

Η εταιρεία Apple παρουσίασε τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή Macintosh (ευρύτερα γνωστό ως Mac) το 1984, σε κλίμα εορτασμού για την νέα εποχή που θα ξεκινούσε με την χρήση του. Η διάσημη μέχρι σήμερα διαφήμιση για την προώθηση του, τοποθετείται στην δυστοπική κοινωνία του μυθιστορήματος "1984" του George Orwell. 

Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του 20ου αιώνα, γραμμένο το 1948, και αναφερόμενο στο τότε μελλοντικό 1984. Στην οργουελική κοινωνία οι πολίτες είναι πανομοιότυποι και παρακολουθούνται ασταμάτητα από τον Μεγάλο Αδερφό, η σκέψη, ο έρωτας και η γνώση είναι έγκλημα και η μνήμη έχει χαθεί. 

Στο πραγματικό 1984, μεταδίδεται η διαφήμιση της Apple παρουσιάζοντας ένα βιομηχανικό περιβάλλον και στοιχισμένους ανθρώπους να καταφτάνουν με στρατιωτικό βηματισμό σε μια αίθουσα όπου παρακολουθούν, σαν υπνωτισμένοι, την ομιλία του Μεγάλου Αδερφού για την επέτειο της Διεύθυνσης Εκκαθάρισης Πληροφοριών, σε μια γιγαντιαία οθόνη. Στην γκρίζα σκηνή παρεμβάλει ο αγώνας μιας γυναίκας, ντυμένης με φωτεινά χρώματα και κυνηγημένης από ανθρώπους των δυνάμεων καταστολής του καθεστώτος, η οποία τρέχει κρατώντας στα χέρια της μια βαριοπούλα. Εκτοξεύοντας την βαριοπούλα με όλη της την δύναμη προς το μέρος του Μεγάλου Αδερφού, προκαλεί την έκρηξη της οθόνης. Κλείνοντας, ακούγεται: "Στις 24 Ιανουαρίου η Apple Computer θα παρουσιάσει τον Macintosh. Και θα δείτε γιατί το 1984 δεν θα είναι σαν το 1984".


Η διαφήμιση σκηνοθετήθηκε από τον Ridley Scott και μεταδόθηκε στις 22 Ιανουαρίου, στον τελικό του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (Super Bowl), ένα θέαμα εξαιρετικά δημοφιλές. Σκοπός της ήταν να αποτυπώσει την πρόκληση της Apple, η οποία συμβολίζεται από την γυναίκα που επαναστατεί, στην απρόσωπη γραμμή εντολών που επικρατούσε στους υπολογιστές της εποχής, συγκρίνοντάς την με τον Μεγάλο Αδερφό. Αντιπαραβάλλοντας τον έλεγχο και την αποτελμάτωση με την ελευθερία και την καινοτομία, η Apple διατείνεται πως ο Macintosh θα θέσει τέλος στην σκλαβιά της σκέψης, θα ανατρέψει το 1984. Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά την μετάδοση της εν λόγω διαφήμισης, οι πωλήσεις των Mac υπολογιστών εκτοξεύτηκαν.

O ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, θεωρείται από πολλούς πρωτοπόρος της αγοράς τεχνολογίας, και ο Macintosh το μοντέλο που πυροδότησε την χρήση υπολογιστών από τον ευρύ πληθυσμό. Η επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας σήμερα είναι πράγματι τόσο ισχυρή, που πιθανόν δεν μπορούμε καν να μετρήσουμε το μέγεθός της.
Αλήθεια, όμως, κατάφερε η τεχνολογία να αποτρέψει την δυστοπία;;



Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share! 

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu