Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός;

Η γέννηση του Ιησού Χριστού γιορτάζεται από εκατομμύρια πιστούς στις 25 Δεκεμβρίου, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, αδελφοσύνης και αγάπης. Μερίδα Ορθοδόξων Χριστιανών, κυρίως στην Αίγυπτο και τη Ρωσία, την γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου, με την διαφορά να ωφείλεται στα ημερολόγια που υιοθετήθηκαν.

Ωστόσω, στην πραγματικότητα καμία ημερομηνία δεν είναι τεκμηριωμένη για τα γενέθλια του Ιησού, καθώς η βιβλική αφήγηση, που αναφέρει την Γέννηση, δεν προσδιορίζει την ακριβή ημέρα. Πώς αποφασίστηκε λοιπόν η ημερομηνία των Χριστουγέννων και πότε μπορεί να  γεννήθηκε πραγματικά ο Ιησούς;

Σχετικά με το έτος, οι μελετητές προσπαθούν να το προσδιορίσουν βάσει των γεγονότων που αναφέρονται στην Γραφή. Συγκεκριμένα εστιάζοντας στα χρόνια της βασιλείας του Ηρώδη, κατά την οποία ο Ματθαίος μας λέει ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Πιστεύεται πως ο Βασιλιάς Ηρώδης πέθανε το 4 π.Χ., ενώ είχε διατάξει την σφαγή όλων των αρσενικών βρεφών, σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τον τότε νεογέννητο Ιησού, λίγο πριν τον θάνατο του. Επομένως, η Γέννηση μπορεί να τοποθετηθεί μεταξύ 6 π.Χ. και 4 π.Χ. Επιπλέον βοήθεια μπορεί να προσφέρει η παρουσία του Άστρου της Βηθλέεμ που παρατήρησαν οι Τρεις Μάγοι, όπως επίσης αναφέρεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο. Επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να χρονολογήσουν το αστρονομικό αυτό φαινόμενο, υπολογίζοντας πως καινοφανείς αστέρες θα μπορούσαν να έχουν γίνει ορατοί στην περιοχή το 2 π.Χ., προσθέτωντας λίγα χρόνια ακόμα στο χρονικό περιθώριο. 

Η ημερομηνία της Γέννησης είναι ακόμη πιο δύσκολο να καθοριστεί, όμως αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι μελετητές είναι πως δεν είναι η 25η Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία των σημερινών Χριστουγέννων συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, ενώ είναι και ακριβώς εννέα μήνες μετά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, ημερομηνία επίσης της εαρινής ισημερίας. Ιστορικά, τα ηλιοστάσια αποτελούσαν κομβικά σημεία του ετήσιου πλανητικού κύκλου, οδηγώντας παραδοσιακά σε εορτασμούς. Όταν ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, τοποθέτησε τον εορτασμό της Γέννησης στην ίδια εποχή συνεχίζοντας την παράδοση και διατηρώντας αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα έθιμα. Τα πρώτα καταγεγραμμένα Χριστούγεννα έλαβαν χώρα στη Ρώμη στις 25 Δεκεμβρίου 336 μ.Χ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu