Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Σημείο Νέμο: Στην μέση του πουθενά!

Με περισσότερα από 2600 χιλιόμετρα ωκεανού να το περιτριγυρίζουν προς κάθε κατεύθυνση, το λεγόμενο Σημείο Νέμο (Point Nemo), που βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, αποτελεί το πιο απομονωμένο μέρος της Γης. 

Η επίσημη ονομασία του είναι Ωκεάνιος Πόλος Δύσκολης Πρόσβασης και οι συντεταγμένες της τοποθεσίας του 48°52,6'S 123°23,6'W. Οι κοντινότερες χερσαίες μάζες είναι το νησί Ducie στα βόρεια, και το νησί Motu Nui από τα νησιά του Πάσχα στα βορειοανατολικά, τα οποία απέχουν 1666 μίλια (περίπου 2680 χιλιόμετρα). Λίγο μακρύτερα το νησί Maher της Ανταρκτικής προς τα νότια που απέχει 1674 μίλια (περίπου 2694 χιλιόμετρα). 

Εικάζεται πως κανένας άνθρωπος δεν έχει περάσει ποτέ από τις ακριβείς συντεταγμένες του Point Nemo. Το σημείο υπολογίστηκε το 1994 από τον μηχανικό Hrvoje Lukatela -που επίσης ποτέ δεν βρέθηκε εκεί- και το όνομά Nemo δόθηκε αφ' ενός επειδή στα λατινικά σημαίνει "κανείς", αφ' ετερου ως αναφορά στον καπετάν Νέμο, χαρακτήρα που δημιούργησε ο Ιούλιος Βερν στο μυθιστόρημα "20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα"

Το σημείο είναι τόσο απομακρυσμένο από την ξηρά, που οι κοντινότεροι σε αυτό άνθρωποι είναι εκτός Γης! Συγκεκριμένα, είναι οι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που κινείται σε τροχιά σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Η σχέση του με το διάστημα δεν είναι μόνο αυτή, καθώς αποτελεί και "νεκροταφείο διαστημοπλοίων". Επειδή τα διάφορα διαστημικά αντικείμενα (π.χ. δορυφόροι) δεν έχουν σχεδιαστεί για να επιβιώνουν λειτουργικά μετά την επανείσοδο τους στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες επέλεξαν να οδηγούνται προς καταστροφή σε μια περιοχή όπου θα υπήρχε εξαιρετικά χαμηλός κίνδυνος να χτυπηθούν άνθρωποι. Το Σημείο Νέμο φάνηκε ως η τέλεια λύση. Εκατονταδες διαστημικά σκουπίδια έχουν πέσει  στην περιοχή, ενώ εκεί ανακοινώθηκε πως θα καταλήξει και ο ίδιος ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, όταν ολοκληρώσει το έργο του. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu