Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Οι Πολωνοί που ταξιδεύουν στην Ευρώπη με ωτοστόπ!

Κάθε χρόνο, αρχές Μαϊου, 1000 Πολωνοί ξεκινούν έναν ιδιαίτερο αγώνα: να φτάσουν σε κάποιον ευρωπαϊκό προορισμό που έχει επιλεγεί, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ταξιδεύοντας μόνο με ωτοστόπ! 

Το Auto Stop Race είναι ένας διαγωνισμός,
μοναδικός στο είδος του. Οι αγωνιζόμενοι ταξιδεύουν σε ζευγάρια (έως 500 ομάδες δύο ατόμων), κυρίως για λόγους ασφαλείας. Τα μέλη της ομάδας είναι 18-30 ετών και τουλάχιστον ένα από αυτά πρέπει να έχει την ιδιότητα του φοιτητή. Η γραμμή εκκίνησης βρίσκεται πάντα στην πανεπιστημιούπολη του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ της Πολωνίας, αλλά το σημείο τερματισμού ποικίλλει. Οι προορισμοί που έχουν επιλεγεί, όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Ντουμπρόβνικ, η Χαλκιδική, διαμορφώνουν ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων. Οι συμμετέχοντες φορούν μπλε μπλουζάκια με το σήμα της διοργάνωσης και, για να ελεγχθεί η τήρηση των κανονισμών, συλλέγουν φωτογραφίες από την πορεία της διαδρομής τους. 

Οι τρεις πρώτες ομάδες που τερματίζουν λαμβάνουν χρηματικά έπαθλα. 
Όλοι οι συμμετέχοντες, όμως, αφού διασχίσουν τη γραμμή τερματισμού – που είναι η είσοδος κάποιου κάμπινγκ-, απολαμβάνουν πάρτι, μουσική και άλλες εκδηλώσεις που προετοιμάζονται από τους διοργανωτές. Οι "αντίπαλοι" μετά τον τερματισμό περνούν μαζί λίγες μέρες διακοπών.

Το Auto Stop Race είναι το μεγαλύτερο γεγονός ωτοστόπ στον κόσμο και στοχεύει στην προώθηση ενός ενεργού τρόπου ζωής, χτίζοντας θάρρος και πάθος για ταξίδια. Επιπλέον στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της γνωριμίας με νέους πολιτισμούς. Ξεκίνησε το 2009, ως ιδέα τριών φοιτητών, και στην πρώτη εκείνη χρονιά συμμετείχαν 172 άτομα, όλοι προσπαθώντας να φτάσουν στην πόλη Pula της Κροατίας. Για τα επόμενα χρόνια, ο αγώνας μεγάλωνε και συγκέντρωνε όλο και περισσότερους ανθρώπους πρόθυμους να ανταποκριθούν στην πρόκληση, φτάνοντας σε περισσότερα από 1000. 

Η χώρα μας, και συγκεκριμένα το Καλαμίτσι της Χαλκιδικής έχει αποτελέσει αρκετές φορές προορισμό, με εκατοντάδες νεαρά παιδιά με μπλε μπλουζάκια να ξεχύνονται στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu