Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Οι δραστηριότητες του Αγγλικού Μπουλντόγκ

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το Μπουλντόγκ είναι εργατικό και θορυβώδες σκυλί, αφού δεν προσπαθεί να βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση για να ικανοποιήσει την υπερεκχειλίζουσα ενεργητικότητά του. Είναι μάλλον οκνηρό και ήσυχο σκυλί... αλλά πάντα άγρυπνο. Γι' αυτήν ακριβώς την πτυχή του χαρακτήρα του το προτιμήσατε από άλλες ράτσες σκύλων.

Μην περιμένετε λοιπόν να κινείται χωρίς λόγο, επειδή π.χ. θέλετε εσείς να κινήστε. Το Μπουλντόγκ είναι σκυλί στοχαστικό. Φυλάει. Προστατεύει ξέροντας τι προϋποθέτει αυτό: εκτίμηση του "εχθρού" με ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση. Θα το δείτε να περπατάει και να μοιάζει να βαριέται, αλλά αν παρακολουθήσετε το βλέμμα του, θα δείτε σ' αυτό όλη την ενεργητικότητα που νομίζετε ότι του λείπει. 

Το Μπουλντόγκ είναι προσεκτικό. Το βλέμμα του παρακολουθεί ασταμάτητα ότι σας περιβάλλει, αφού εσείς είστε ο στόχος και το αντικείμενο των φιλοφρονήσεών του. Εσείς και η οικογένειά σας, δηλ. άνθρωποι που του παρουσιάσατε σαν την οικογένειά σας. Μη νομίζετε βέβαια ότι είναι ανίκανο να τρέξει, και μάλιστα γρήγορα, αν πρέπει να συλλάβει κάποιον "ανεπιθύμητο", είτε άνθρωπο είτε ζώο.

Εννοείται ότι θα μάθει να σας φέρνει διάφορα αντικείμενα και να βαδίζει με γρήγορα βήματα κοντά σας όταν θέλετε να κάνετε τον περίπατό σας. Είναι σκυλί που αγαπά την ειρήνη, αλλά την... ένοπλη ειρήνη!...

Μία από τις πιο αγαπημένες του δραστηριότητες είναι ο τσακωμός. Αν δεν έχετε αρκετή εμπιστοσύνη στις σωματικές σας ικανότητες για να αντιμετωπίσετε κάποιον δυνατότερό σας προσέξτε γιατί το Μπουλντόγκ δεν αφήνει καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη. Επιτίθεται στα πάντα: στη γάτα που κάνει τη βόλτα της ή στον περαστικό σκύλο, κυρίως αν είναι μεγαλύτερός του. Έχει πλήρη συναίσθηση της μυικής του δύναμης που - πρέπει να το ομολογήσουμε - είναι πολύ μεγάλη. Εσείς πρέπει να το καταλάβετε αυτό και να μην προκαλείτε αναίτιες συγκρούσεις, ακόμη και "από περιέργεια", γιατί αυτή η περιέργεια θα μπορούσε να σας κοστίσει πολλά προβλήματα ή ακόμη και μηνύσεις...

Το Μπουλντόγκ είναι εξαιρετικά φιλειρηνικό σκυλί αν το εκπαιδεύσετε με ευγένεια και κατανόηση. Είναι υπομονετικό και ξέρει να "βαριέται" χωρίς να κάνει βλακείες. Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για όλα τα σκυλιά!...

Στο Μπουλντόγκ αρέσουν τα παιχνίδια και η διασκέδαση, χωρίς όμως τα στοιχεία αυτά να αποτελούν την κύρια δραστηριότητά του. Του αρέσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για ενδεχόμενους τσακωμούς. Αυτή είναι η μεγαλύτερη έννοια του.

Το Μπουλντόγκ δεν είναι ούτε αθλητικό, ούτε κινητικό σκυλί. Είναι ένα σκυλί λογικό, έτοιμο για όλα όταν το κρίνει απαραίτητο. Αν αξιοποιήσετε σε βάθος όλα τα προσόντα του, θα γίνει για σας ιδανικός σύντροφος. 

Το Μπουλντόγκ είναι ο σκύλος του χωριού και του βουνού, με βήμα αργό αλλά κανονικό: είναι το βήμα εκείνου που δεν αρκείται στη φυγή, αλλά θα μείνει και θα κερδίσει. 


*Το παραπάνω απόσπασμα πάρθηκε αυτούσιο από το βιβλίο "Bulldog" του ERIC ABERMAN που κυκλοφόρησε το 1993 από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ μεταφρασμένο στα Ελληνικά από την Χ. Κονιαλίδου. Όπως όλα στη ζωή έτσι και το Μπουλντόγκ εξελίσσεται.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την υπέροχη αυτή ράτσα επισκεφθείτε το https://bulldogclub.gr/el/ όπου μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με του Έλληνες που εκτρέφουν Μπουλντόγκ με υπευθυνότητα και αγάπη.


Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like και Share!
 

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu