Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Έχουν τα ζώα ψυχικές διαταραχές;

Είναι ευρέως αποδεκτό πως οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο της εποχής μας. Είμαστε οι άνθρωποι οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο αυτό ή μήπως και άλλα ζώα υποφέρουν από  αντίστοιχες κρίσεις; 

Πολλές ψυχικές παθολογίες προέρχονται από συναισθηματική απορρύθμιση, η οποία εμφανίζεται λόγω μιας ακατάλληλης συναισθηματικής απόκρισης σε ένα ερέθισμα. Αυτό συμβαίνει στις περιοχές ρύθμισης των συναισθημάτων του εγκεφάλου. Αν σκεφτούμε πως όλα τα θηλαστικά έχουμε τις ίδιες βασικές δομές εγκεφάλου και τα ίδια χημικά σήματα, αφού ο άνθρωπος υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας, τότε γιατί να μην το κάνουν και άλλα θηλαστικά; 

Στα ζώα - όπως και στους ανθρώπους - η ψυχική δυσφορία μπορεί να εκδηλωθεί ως άγχος, φόβος ή ακόμα και βίαιη συμπεριφορά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πολλά κατοικίδια ζώα αποκτούν αντικοινωνικές συμπεριφορές αφού βιώσουν κακοποίηση, οι ελέφαντες είναι γνωστό πως αναπτύσουν τελετουργίες και συμπεριφορές πένθους, ενώ έως και το 10% σκύλων που χρησιμοποιούνται σε ζώνες μάχης εμφανίζουν σημάδια διαταραχής μετατραυματικού στρες. 

Η μελέτη για την ψυχοπαθολογία των ζώων έχει ως αντικείμενο όλα τα μη ανθρώπινα ζώα στο σύνολό τους και εξετάζει μη προσαρμοστικές συμπεριφορές λόγω κάποιου είδους γνωστικής αναπηρίας, συναισθηματικής έκπτωσης ή αγωνίας. Οι σχετικοί μελετητές μιλούν για συμπεριφορές ζώων που μπορούμε με αντιστοιχίσουμε με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, εθισμούς, στρες, αυτοεπιθετικότητα ή και κατάθλιψη. 

Φυσικά, πολλές περιπτώσεις, όπως οι διαταραχές συμπεριφοράς, είναι δύσκολο να μελετηθούν, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι σκέφτονται τα ζώα, μιας και δεν έχουμε ακριβή γλώσσα επικοινωνίας μαζί τους. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε προέρχονται από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των οικόσιτων σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μπορεί να αναζητήσουν βοήθεια για το κατοικίδιο τους, εάν αυτό αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ψυχικής κατάπτωσης και μπορούν εκείνοι να περιγράψουν την διαφορά στην συμπεριφορά του.

Επιπλέον σκόπελος είναι το ότι έχουμε προσδιορίσει τις ψυχικές διαταραχές σε απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες και αποκρίσεις, που είναι δύσκολο να τις αποδώσουμε σε άλλα πλάσματα. Ωστόσο, αυτονόητες διαφορές ψυχοσύνθεσης μεταξύ ανθρώπων και άλλων ζώων, καθιστούν αδύνατη την εκδήλωση ψυχοπαθολογιών με ίδιους όρους. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος ενός σκύλου δεν μπορεί να σχεδιάσει για το μέλλον. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αναπτύξει καμία ανησυχία, σκέψη ή εμμονή για το τι θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu