Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Πετούν οι πιγκουίνοι;

Έτσι πίστεψαν πολλοί τηλεθεατές του BBC, όταν το 2008 παρακολούθησαν το trailer του ντοκιμαντέρ "Miracles of Evolution". Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν μια εντυπωσιακή, καλογυρισμένη φάρσα! 

Οι πιγκουίνοι είναι θαλάσσια πτηνά και

έχουν φτερά, ωστόσο, όσο σκληρά και αν προσπαθήσουν δεν μπορούν να πετάξουν. Περνώντας μεγάλο μέρος της ζωής τους στην θάλασσα τα φτερά τους λειτουργούν περισσότερο ως "βατραχοπέδιλα" χαρίζοντας τους εκπληκτικές εκρήξεις ταχύτητας.

Στο trailer του, το BBC ανακοίνωσε ότι τα συνεργεία του, κατά την διάρκεια γυρισμάτων κοντά στην Ανταρκτική για τη σειρά φυσικής ιστορίας Miracles of Evolution, εντόπισε πιγκουίνους του είδους Adélie που έχουν την ξεχωριστή ικανότητα να πετούν στον αέρα. Στο σύντομο βίντεο, που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στο διαδίκτυο, παρουσιάστηκαν και οι σκηνές των ιπτάμενων πιγκουίνων.

Ο παρουσιαστής Terry Jones (μέλος των Monty Python) εξηγεί ότι οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα της Ανταρκτικής ανάγκασαν τους συγκεκριμένους πιγκουίνους να αναπτύξουν την ικανότητα να πετούν (ικανότητα που επιστήμονες εικάζουν πως οι πιγκουίνοι είχαν σε προηγούμενα στάδια εξέλιξης). Έτσι, τους "καταγράφει" να απογειώνονται ο ένας μετά τον άλλο, σχηματίζοντας μεγάλα σμήνη που πετούν ανάμεσα από τα παγόβουνα. Ακολουθώντας το χιλίων μιλίων ταξίδι τους, οι ιπτάμενοι πιγκουίνοι μας παρουσιάζονται να προσγειώνονται στα δάση της Νότιας Αμερικής, για να περάσουν τον χειμώνα απολαμβάνοντας τον τροπικό ήλιο. 


Ένα βίντεο που ακολούθησε εξήγησε πως το BBC επινόησε την ιστορία και την δημοσίευσε ως πρωταπριλιάτικο αστείο. Χρησιμοποιήθηκαν αληθινά πλάνα πιγκουίνων Adélie, αναλύσεις από σχέδια πτήσης θαλασσοπούλων που μοιάζουν με πιγκουίνους και γυρίσματα σε στούντιο με ψεύτικο χιόνι. Άλλωστε, στον κόσμο των ειδικών εφέ όλα είναι δυνατά..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu