Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πιο δυνατός ήχος που ακούστηκε ποτέ.

Στις 27 Αυγούστου 1883 στο ηφαιστειακό νησί Κρακατόα της Ινδονησίας σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Σε συνδυασμό με την επακόλουθη κατάρρευση των δύο τρίτων του νησιού προκλήθηκε ο δυνατότερος ήχος που καταγράφηκε ποτέ. Υπολογίζεται πως άγγιξε τα 310db. 

Από το βίαιο γεωλογικό γεγονός προκλήθηκε

τσουνάμι με ύψος κυμάτων 30 μέτρα, ο καπνός της έκρηξης έφτασε 17 μίλια στην ατμόσφαιρα, ενώ το ωστικό κύμα γύρισε την υδρόγειο τέσσερις φορές. Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται από 36.000 έως και 120.000 άνθρωποι - επισημαίνεται πως για τα ανθρώπινα τύμπανα ήχοι πάνω από 120 db μπορούν να επιφέρουν άμεση βλάβη. 

Θόρυβος υψηλού επιπέδου στην κλίμακα decibel καταγράφηκε πολλά μίλια μακριά από το σημείο της ηφαιστιακής έκρηξης. Συνολικά, έγινε αντιληπτός σε περισσότερες από 50 γεωγραφικές τοποθεσίες, καλύπτοντας μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 1/13 του πλανήτη. 100 μίλια μακριά καταγράφηκε ήχος 174 db, ενώ 3.000 μίλια μακριά, στο νησί Rodrigues του Ινδικού Ωκεανού, ακούστηκε ήχος που παρομοιάστηκε με βροντές ή πυροβολισμούς κανονιού. Για να αντιληφθούμε την τάξη μεγέθους, είναι σαν να βρισκόμαστε στην Αθήνα και να ακούμε έναν ήχο που προέχεται λίγο έξω από το Νέο Δελχί της Ινδίας! 

Νήσος Κρακατόα, καλντέρα

Εάν εξαιρέσουμε τα φυσικά αίτια, ο πιο δυνατός ήχος που προκλήθηκε ποτέ από ανθρώπους, ήταν η σοβιετική βόμβα υδρογόνου Τσαρ, που δοκιμάστηκε τον Οκτώβριο του 1961 και έφτασε τα 224 db. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu