Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Σχεδία: Το ελληνικό περιοδικό δρόμου

Τα περιοδικά δρόμου είναι περιοδικά που πωλούνται από αστέγους ή άνεργους στους δρόμους των πόλεων. Εκτός από την πώληση, τα έντυπα αυτά παράγονται είτε από τους ίδιους, είτε για την υποστήριξη τους.

Το Διεθνές Δίκτυο Εφημερίδων Δρόμου περιλαμβάνει έντυπα σε περισσότερες από 30 χώρες, στα οποία συγκαταλέγεται και η ελληνική Σχεδία. Η κυκλοφορία της ξεκίνησε το 2013 στους δρόμους της Αθήνας, και την επόμενη χρονιά επεκτάθηκε και στην Θεσσαλονίκη. Εξακολουθεί να κυκλοφορεί έως και σήμερα, με νέα τεύχη κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα και συνεχώς αυξανόμενο κοινό.


Πώς ξεκίνησαν τα περιοδικά δρόμου 

Το έντυπο που χάραξε τον δρόμο ήταν το Street News της Νέας Υόρκης, που ιδρύθηκε το 1989 ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό αστέγων της πόλης, αλλά και στην απεικόνιση τους από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, οι άστεγοι παρουσιάζονταν ως εγκληματίες και τοξικομανείς και η έλλειψη στέγης ως επιλογή.

Έτσι, η δημιουργία ενός δικού τους μέσου ενημέρωσης είχε έναν διπλό στόχο: αφ΄ ενός να προσφέρει εισόδημα και επαγγελματικές δεξιότητες, αφ' ετέρου να επικοινωνήσει στην κοινωνία τις πραγματικές συνθήκες της φτώχειας, της έλλειψης στέγης και του αποκλεισμού.


Η περίπτωση της Σχεδίας 

Η Σχεδία είναι ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, με αρθρογραφία κοινωνικού περιεχομένου, συνεντεύξεις αλλά και παρουσιάσεις των πωλητών της.

Τα τεύχη της δεν διατίθενται στα συνήθη πρατήρια τύπου. Οι πωλητές βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων και μπορείς να τους αναγνωρίσεις από τα χαρακτηριστικά κόκκινα γιλέκα με την ένδειξη "Διαπιστευμένος Πωλητής". Μπορείς να τους βρεις σε πλατείες, διασταυρώσεις μεγάλων δρόμων, κεντρικά σημεία αγορών. Μπορείς να συμβουλευτείς και τον παρακάτω χάρτη.

https://www.shedia.gr/shediamap/

Οι χαμογελαστοί άνθρωποι που θα συναντήσεις στα σημεία αυτά μπορεί να είναι άστεγοι, ή να βρίσκονται σε συνθήκες επισφαλούς κατοικίας, να απειλούνται με έξωση, μπορεί να είναι άνεργοι, ή να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.


Ένα περιοδικό κοστίζει 4€. Στην ιστοσελίδα της Σχεδίας αναφέρεται αναλυτικά το πώς κατανέμεται το κέρδος της.

"Από τα 4,00€, που είναι η τιμή διάθεσης του περιοδικού, τα 2,50€ (ήτοι το 62,5% επί της τιμής πώλησης) αφορούν απευθείας τον άνθρωπο με το κόκκινο γιλέκο, εκ των οποίων το 1,52€ είναι καθαρό έσοδο. Τα 0,39€ αφορούν τον ΕΦΚΑ, ενώ 0,59€ είναι η παρακράτηση φόρου (20%) και το χαρτόσημο (3,6%). Είκοσι τέσσερα λεπτά είναι ο ΦΠΑ (6%). Το υπόλοιπο 1,26€ αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του οργανισμού (με τη δαπάνη για την εκτύπωση του περιοδικού να έχει τη μερίδα του λέοντος), την υποστήριξη υφιστάμενων (όπως το «Γκολ στη Φτώχεια») και την ανάπτυξη νέων κοινωνικών προγραμμάτων και λύσεων, όπως είναι, βεβαίως, και το «σχεδία αρτ»"

Όπως -προφανώς- εξυπακούεται η πώληση της Σχεδίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με επαιτεία. Οι πωλητές εργάζονται με αξιοπρέπεια και εργασιακά δικαιώματα, θα σου δώσουν την σχετική απόδειξη πληρωμής και όπως αναγράφουν και τα κόκκινα γιλέκα τους "από την στιγμή που θα το αγοράσετε, πάρτε το τεύχος". Και είτε το αγοράσετε είτε όχι, προσφέρετε τους ένα χαμόγελο και μια καλημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu