Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Η δύναμη που κρύβει ένα άγγιγμα


Ακουμπάμε κάποιον στην πλάτη για να δείξουμε συμπαράσταση, περπατάμε πιασμένοι χέρι χέρι με τους αγαπημένους μας, δίνουμε τα χέρια για να επικυρώσουμε μια συμφωνία, χαϊδεύουμε κάποιον για να τον περιποιηθούμε, αγκαλιαζόμαστε από χαρά ή λύπη. Αυτές είναι καθημερινές, ασυναίσθητες κινήσεις με τις οποίες εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Πόση δύναμη έχει, λοιπόν, στην πραγματικότητα η αφή μας;

Η αφή αποτελεί μία από τις πέντε αισθήσεις και μάλιστα αυτή που μας προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά για το περιβάλλον, την πραγματικότητα που –για αυτόν ακριβώς τον λόγο- ονομάζουμε απτή. Στις ανθρώπινες σχέσεις το άγγιγμα αποτελεί μεγάλο κομμάτι της μη λεκτικής επικοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά μελετών έχει τεκμηριώσει τα σημαντικά ψυχικά και σωματικά οφέλη που προέρχονται από την επαφή, καθώς ένα άγγιγμα μπορεί να μεταφέρει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια ένα συναίσθημα. 

Από την γέννηση οι άνθρωποι χρειάζονται την αγκαλιά για να νιώσουν ότι κάποιος τους φροντίζει και να μπορέσουν να αναπτύξουν δεσμούς μαζί του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη επαφής είναι ικανή να μειώσει ακόμα και την σωματική ανάπτυξη ενός βρέφους, ενώ σε μεγάλο βαθμό τα μωρά αντιλαμβάνονται και μαθαίνουν τον κόσμο μέσω την αφής, ζητώντας να αγγίξουν ανθρώπους και πράγματα. Λόγω αυτής της εξοικείωσης των παιδιών με το άγγιγμα, έχει ιδιαίτερη σημασία μεγαλώνοντας να εκπαιδευτούν σχετικά με το ασφαλές και μη ασφαλές άγγιγμα. 



Φυσικά οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν το χάδι. Θηλαστικά, όπως οι πίθηκοι ή τα σκυλιά νιώθουν στοργή και ανακούφιση μέσω της επαφής. Μεταξύ άλλων, τα ζώα αγγίζονται για να μειώσουν τις εντάσεις ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας ή για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα τους. Τα σκυλιά αναζητούν το χάδι σε μια ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης, ενώ οι πίθηκοι αγκαλιάζονται συχνά για να δείξουν συμπαράσταση. 



Από νευρολογικής άποψης, έχει αποδειχτεί πως το άγγιγμα μειώνει το καρδιαγγειακό άγχος, ενεργοποιεί τον κογχομετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος αποτελεί το κέντρο ελέγχου των παρορμήσεων και συνδέεται με τα αισθήματα ανταμοιβής και συμπόνιας. Παράλληλα, ένα απλό χάδι μπορεί να ενεργοποιήσει την ωκυτοκίνη, γνωστή και ως "ορμόνη αγάπης", η οποία βοηθάει τους ανθρώπους να συνδεθούν με άλλους και προάγει την αίσθηση ευημερίας και ευεξίας. 

Σε πρόσφατες μελέτες που διενεργήθηκαν, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μεταφέρουν με το άγγιγμα θυμό, φόβο, αηδία, αγάπη, ευγνωμοσύνη, συμπάθεια, ευτυχία και θλίψη σε κάποιον άγνωστο, ενώ μπόρεσαν αντίστοιχα να νιώσουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ανακούφιση και παρηγοριά. 

Επιδρώντας θετικά στην ψυχική και σωματική μας υγεία η επαφή αποκτά κοινωνική και βιολογική αναγκαιότητα. Άλλωστε σε μια γνώριμη σε όλους μας εικόνα, ο άνθρωπος πήρε την ίδια την ζωή μέσα από ένα άγγιγμα.



Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like και Share!

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu